Kortare format och dokumentärer i Storytels satsning

Helena Gustafsson, Chief Content Officer, Storytel. Bild: Mattias Bardå/Storytel

Storytels innehållschef Helena Gustafsson läser lika mycket på sommaren som resten av året. Hon har sett ett ökat intresse för dokumentärer och tipsar om den fristående fortsättningen på Sandemos Sagan om Isfolket.

Vilka trender i försäljningen har du sett under våren?
– Deckare och feelgood-serier toppar fortfarande listan. Sedan förra hösten har Storytel arbetat med att bredda utbudet med en hel del kortare format (som poddböcker, dvs nya versioner av tidigare utgivna). Dokumentären i alla format är på frammarsch, ett kul exempel är Denise Rudbergs Hennes sista steg som är en fiktiv berättelse i dokumentär form, en fake true crime. Starka berättelser som berör och skapar eftertanke är ju inte precis en trend, det är något som aldrig går ur tiden.

Vilka titlar tror du på inför hösten?
– Storytel fortsätter leverera innehåll som vi vet att många av våra trogna användare älskar och efterfrågar. Ett exempel på detta är historiska långserier, som fortsatt går väldigt bra i tjänsten. Ett annat exempel är starka berättelser som berör, både inom fiction och non-fiction. Vid vår höstpressträff i augusti kommer vi att presentera ett stort antal kommande släpp som vi hoppas och tror ska skapa stort engagemang. Hösten 2024 är det ju också jubileum för flera stora bästsäljare, bland annat en av mina favoriter, Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.

Vilken är den viktigaste frågan för er i höst?
– Storytel väntar en ny vd efter att Johannes Larcher lämnar i höst. Det är självklart en stor sak för oss och för branschen i sig. Utöver det ser vi fram emot en fortsatt dialog kring ersättningsmodeller, AI och huruvida gratis provabonnemang är ett framgångsrecept eller om det långsiktigt missgynnar branschen genom att undergräva det uppskattade värdet av böcker.

Vad läser svenskarna i sommar?
– Jag hoppas många ska hitta till Solens son, den norska författaren Hilde Susan Jægtnes fristående fortsättning på Margit Sandemos svenska ljudbokssuccé Sagan om Isfolket.

Vad läser du själv i sommar?
– För mig skiljer sig inte sommaren från någon annan del av året, jag läser kontinuerligt. Men två böcker jag har på läslistan och som jag ser fram emot är Steven Bartletts The Diary of a CEO och Far inte till havet av Elin Anna Labba!

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,