Eva Swartz Grimaldi är död

Eva Swartz Grimaldi 2011. Foto: LEIF R JANSSON/TT.

Tidigare TV4-toppen och bokförlagschefen Eva Swartz Grimaldi är död, bekräftar en representant för familjen.

”Vår älskade Eva Swartz Grimaldi, 68 år, har efter en längre tids sjukdom lugnt somnat in i hemmet omgiven av sina nära och kära. Eva har varit oerhört älskad och in i det sista varit aktiv och visat med vilken urkraft hon levt livet”, lyder en del av familjens uttalande.

Swartz Grimaldi blev 1998 TV4:s underhållnings- och dramachef, efter att ha varit vd för produktionsbolaget Meter Film och Television. Några år senare utsågs hon till kanalens programdirektör.

2005 lämnade hon tv-branschen och blev vd för bokförlaget Natur och Kultur.

Swartz Grimaldi har även suttit som ordförande och medlem i en rad styrelser såsom Apotea, Norstedts, SBB, Storytel, Svenska Filminstitutet, SVT, Nobel Media och Stockholms Universitet.

2020 tilldelades hon Konungens medalj i guld av tolfte storleken för framstående insatser inom svenskt kultur- och samhällsliv.

Boktuggs fotnot: TV4 har en längre artikel med hyllningar, bland annat från folk med förflutet i bokbranschen. Förlagspodden gjorde en intervju med henne i februari som är värd att lyssna på.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,