Cecilia Knutsson, publicistiskt ansvarig och förläggare på Rabén & Sjögren, oroas av minskad mediebevakning av barn- och ungdomslitteratur, uppmuntrar till läsning av något otippat och har själv en stor och varierad läshög att ta sig an under semestern.
Vilka trender har du sett under våren?
– Glädjande nog tycker jag mig se att det verkar ljusna en aning för ungdomsromanerna, både svenska och översatta. En väldigt tråkig sak är att bevakningen av barn- och ungdomsböcker i svenska tidningar ser ut att bli ännu mindre framöver. Inte oväntat, men så feltänkt. Återigen: Det går inte att ena dagen prata om hur viktigt det är med läsning, och andra dagen dra ner bevakningen till ett minimum.
Vilka titlar tror du på inför hösten?
– Det finns många väldigt bra böcker för barn och unga i höst, men några från vår egen lista jag ser lite extra fram emot är Maria Turtschaninoffs & Peter Bergtings Mantikoran, Ellen Strömbergs Ingen början inget slut, Moa de Bruins Mitt medelroliga liv, och IJustWantToBeCools kokbok Matfighten.
Vad ser du fram emot i höst?
– Bokmässan förstås! Och att alla förskolor och skolor som fått pengar till bokinköp kommer att förse många barn med en massa nya böcker (hoppas att det även kommer att köpas nyutgivna titlar, inte bara klassiker). I bokväg ser jag mycket fram emot Sara Bergmark Elfgrens vuxendebut Ö.
Vad läser svenskarna i sommar?
– Bra fråga! Jag hoppas att många passar på att läsa mycket, och kanske något lite otippat, något man inte brukar läsa. Läs en diktsamling, det behöver inte vara svårt. Läs en biografi, om du inte brukar göra det. Läs en barnbok, det går jättebra att göra även utan ett barn i närheten.
Vad läser du själv i sommar?
– Sommarsemestern är min bästa lästid så jag planerar att hinna med min stora hög som samlats ihop under året. Till exempel ska jag läsa Johan Hiltons Den siste teaterdirektören, Agneta Pleijels trilogi Spådomen, Doften av en man och Sniglar och snö och Mattias Timanders Din vilja sitter i skogen.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!