Efter en överraskningsfri vår är Adlibris försäljningschef Sakari Luovio på jakt efter en ”magisk tegelsten” att lägga till sommarens läslista och hoppas att ledigheten inbjuder föräldrar att läsa för sina barn.
Vilka trender i försäljningen har du sett under våren?
– Det har varit en relativt stabil vår utgivnings- och försäljningsmässigt och med stabil menar jag att det inte har varit några större överraskningar, varken flopp eller kioskvältare som skulle sålt 5-siffrigt hos oss. Skönlitteratur, deckare och pocketformaten går relativt starkt, böcker på engelska fortsätter växa. Inom svenska barnböcker hade det varit bra med mer tryck men det ska vi vända till hösten.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Vilka titlar tror du på inför hösten?
– Törs nästan inte nämna några för att jag glömmer bort säkert några jätteviktiga men det jag fångat i förbifarten är nya Kepler och Lapidus så klart, Yuval Noah Hararis nya, ett gäng spännande biografier som jag är osäker om de är officiella än. Vi kommer definitivt att ha att sälja!
Vilken är den viktigaste frågan för er i höst?
– Vi har många spännande projekt som närmar sig sina slut under hösten innan sista kvartalet som kommer att märkas utåt också, men generellt är fokus att fortsätta bygga bolaget långsiktigt utan att tappa fokus på att skapa kundvärde och driva intäkt även kortsiktigt. Lite för mycket politikersvar kanske, men det är vårt fokus utan att avslöja för mycket.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Vad läser svenskarna i sommar?
– Tror inte att den här sommaren skiljer sig så mycket från tidigare somrar dvs väldigt brett men så klart deckare och lättsammare skönlitteratur i olika format, inte minst som pocket. Och förhoppningsvis kastar man bort skärmen ett tag och läser för sina barn också.
Vad läser du själv i sommar?
– Har inte fullföljt min varukorg hos oss än men har en hög hemma redan men börjat med Yellowface av R.F Kuang men skulle behöva hitta någon magisk tegelsten, kanske från någon amerikanskt författarskap, helst på svenska eller finska.