Boktrenden på Tiktok: ”Alla pratar om den”

Booktok är en hashtag på Tiktok där unga delar med sig av boktips till varandra. Arkivbild: JESSICA GOW/TT.

Kärlek på semestern, mordmysterium och romantasy – det utgör sommarens boktrender på Tiktok.
– Sockersöta romanser är på väg att få ett uppsving nu, säger bokinflueraren Jasmine Darban.

Sommaren står för dörren, och den som vill väcka läslusten till liv under semestern kan vända sig till läsgemenskapen ”#booktok” på Tiktok. Under hashtaggen, som i skrivande stund har 278 miljoner träffar, delar användare boktips och läsupplevelser med varandra.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Bokinflueraren Jasmine Darban är en av landets största Booktok-profiler, med över 40 000 följare på sitt Tiktok-konto. Hon tror att subgenren romantasy, som vuxit sig stor på plattformen, kommer att vara trendig bland de unga läsarna under sommaren.

– Den här genren bara fortsätter att växa, säger hon.

Emily Henry är en av de mest omtalade romanceförfattarna på booktok. Arkivbild: ANDY KROPA/AP/TT.

Deckare för unga vuxna

En annan boktrend som Darban förutspår är sommarromanser.

– Det är romanceböcker som utspelar sig på sommaren eller på semestern. De får alltid ett uppsving den här tiden på året, säger hon och lyfter den amerikanska romanceförfattaren Emily Henry.

I april kom Henrys senaste bok, Funny story, en berättelse om kärlek med komplikationer mellan två rumskompisar. Det är en bok som flera Booktok-profiler tipsat sina följare om under våren.

– Ett annat uppmärksammat boksläpp är Holly Jacksons nya bok. Hon har skrivit en deckartrilogi för unga vuxna som blev väldigt populär. Den nya boken heter The reapperance of Rachel Price och är ett slags mordmysterium.

Irländska Sally Rooneys ”Intermezzo” kommer i september men är redan omtalad. Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT.

Boksläpp att se fram emot

En av de mest omtalade böckerna på plattformen har dock inte hunnit ges ut ännu. Det är relationsdramat Intermezzo av Sally Rooney, som kommer på både svenska och engelska i september.

– Alla pratar om den just nu. Det är många som läser ”arcs”, alltså opublicerade upplagor av boken, och recenserar den på Tiktok, säger Darban.

Jasmine Darban tror att subgenren romantasy, en blandning mellan fantasy och romance, kommer att vara en av sommarens stora boktrender på Tiktok. Arkivbild: PRIVAT.

Vill tipsa om svensk litteratur

De flesta böcker som uppmärksammas på Booktok är skrivna på engelska, av författare från USA eller Storbritannien. Med sin plattform vill Jasmine Darban nu bidra till att lyfta svensk litteratur.

Bland annat vill hon uppmärksamma författaren Heléne Holmströms böcker, som skildrar relationsdramer på en fiktiv advokatbyrå.

– Hon har precis gett ut en av sina böcker på engelska, så det skulle vara perfekt att tipsa om henne, säger hon och fortsätter:

– Men det finns så många duktiga svenska författare jag vill lyfta på Booktok. Min plan inför sommaren blir att läsa mycket litteratur på svenska så att jag kan göra det.

Text: HANNA LINDMARK/TT

Fakta: Tre Booktok-klassiker att läsa i sommar

Det slutar med oss
Colleen Hoovers roman från 2016 blev en internationell bästsäljare efter att ha uppmärksammats på Booktok. I efterhand har Hoover dock kritiserats för att glorifiera destruktiva relationer i boken. I augusti kommer en film baserad på romanen ut, med Blake Lively i huvudrollen.

Ett hov av taggar och rosor
Den första boken i romantasy-serien med samma namn av Sarah J Maas. Boken handlar om nittonåriga Feyre som förs till älvornas land efter att ha dödat ett djur i skogen.

Den hemliga historien
”Den hemliga historien” av Donna Tartt från 1992 är en av de mest omtalade böckerna på Booktok enligt Jasmine Darban. Boken handlar om ett mord på ett universitet i USA, och har ansetts popularisera subgenren ”dark academia”.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,