Här är de 10 fulaste svenska orden

Svenska Akademiens ordbok ( SAOB ). Arkivbild: JOHAN NILSSON/TT.

Det så kallade N-ordet har utsetts till Sveriges fulaste ord, i en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Språktidningen.

“Att attityderna till ordet har förändrats ganska snabbt återspeglar också förändringar i samhället. För många unga i dag är n-ordet entydigt rasistiskt och nedsättande”, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen i ett pressmeddelande.

Men skillnaderna mellan generationerna är stora. Bland svenskar i åldern 18–34 är det 65 procent som tycker att ordet är det värsta som går att säga, men bara 5 procent i åldern 65–84 har samma uppfattning.

Det näst fulaste ordet i svenskan anses vara hora, enligt 21 procent, följt av horunge med 17 procent och fitta med 11 procent. Unga tycker dock inte att orden är lika grova som de äldre gör.

Överlag betraktas skällsord med koppling till etnicitet, sex och kön som värre medan traditionella svordomar som fan, helvete och jävlar alla får under 1 procent i undersökningen.

Fakta: Tio värsta orden

1. N-ordet, 32 procent

2. Hora, 21 procent

3. Horunge, 17 procent

4. Fitta, 11 procent

5. Svenne, 5 procent

6. Kuk, 1 procent

7. Idiot, 1 procent

8. Jävlar, 0 procent

9. Fan, 0 procent

10. Helvete, 0 procent

Sammanlagt svarade 1 000 deltagare i undersökningen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.