Stiftelsen Klockrosen delar för andra gången ut fyra stipendier. Mottagare är författarna Henrik Berggren, Ingrid Carlberg, Patrik Svensson samt Kjell Westö. Stipendierna är på vardera 100 000 kr.
Stiftelsen Klockrosen grundades 2020 av makarna Börje Frelin och Kerstin Ekman. Stiftelsens ändamål är att ge ekonomiskt stöd åt författare av skönlitterära och essäistiska verk som har fordrat efterforskning eller resor. Områden inom musik belönas också. Stipendierna kan inte sökas utan visar uppskattning av ett verk med förhoppning om att medlen kan vara till hjälp för fortsatt konstnärlig verksamhet.
De första stipendierna delades ut i oktober 2023 och gick till författarna Maja Hagerman, Lisa Röstlund, Johan Svedjedal, samt till violinisten Malin Broman.
Nu har juryn valt ut 2024 års fyra stipendiater med följande motiveringar:
HENRIK BERGGREN Landet utanför. Sverige och Kriget 1939–1940, 1940–1942 och 1943–1945
För trilogin Landet utanför. På en spänstig och lättillgänglig prosa får vi följa kända och okända svenskar under ett världskrig då beslutsfattare och politiker balanserar på slak lina för att upprätthålla svensk neutralitet. Detta verk rymmer angelägna kunskaper som hjälper oss förstå vår tid.
INGRID CARLBERG Marionetterna – En berättelse om världen som politisk teater
En medryckande och klargörande berättelse om propagandans utveckling och allt bredare tillämpning från ryska revolutionen in i vår tid.
PATRIK SVENSSON Den lodande människan – Havet, djupet och nyfikenheten
Patrik Svensson tilldelas Stiftelsen Klockrosens stipendium för sina gripande essäer om mänsklig nyfikenhet. En nyfikenhet som inte vet några gränser för faror och umbäranden när det gäller utforskandet av havet. En nyfikenhet som ger hopp.
KJELL WESTÖ Skymning 41, Hägring 38 och Där vi en gång gått
För sina tre romaner om 1900-talets finska historia. På en träffsäker och musikalisk prosa beskriver Kjell Westö krigets och stridernas påverkan på sanning och den fria tanken och hur kärleks- och vänskapsförhållanden bryts ner när tystnaden tar vid och tilliten försvinner.