På mindre än två veckor blev SF-Bokhandelns nyemission övertecknad. Målet på 8 miljoner kronor nåddes innan halva teckningstiden gått och styrelsen har nu möjlighet att utöka till 10 miljoner kronor. Det beslutet är ännu inte fattat.
SF-Bokhandelns vd Karin Lundwall måste nypa sig i armen. Inte ens två veckor efter att nyemissionen öppnade är den övertecknad.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Responsen har varit helt fantastisk. Jag vet att det är många som bryr sig om SF-Bokhandeln och som gillar det vi gör och är engagerade för att vi ska fortsätta det vi gör. Många har hört av sig och berättat hur mycket vi betytt för dem genom åren, det är ju jättefint.
Med tillskottet i kassan ska SF-Bokhandeln öppna en fjärde butik någonstans i Sverige, alternativt en större butik i Malmö. Det är läge och lokal som avgör vad det blir. En investering i och utveckling av e-handelsplattform ska göras och därutöver ska bokhandelns beroende av banklån och krediter minskas. Det är åtgärder som bokhandeln ändå planerat, men som nu kan ske betydligt snabbare.
– Vi har gjort om organisationen så pass mycket, inte minst med inköpsorganisationen och centrallagret, att det är riggat för att kunna växa. På det här sättet kan vi koppla till en butik, till exempel, utan att kostnaderna för personal eller för centrallagret förändras avsevärt.
SF-bokhandeln har haft ett par jobbiga år ekonomiskt med pandemi samt nödvändiga och planerade kostnader för centrallager och inköpsavdelning. Den försämrade kronkursen, inflation och ”överhuvudtaget dåliga tider” gjorde att bokhandelns inköp från utlandet blev betydligt dyrare när de skulle betalas. För att vända utvecklingen drogs tjänster in, kaféet i Göteborgsbutiken stängdes och försäljningen av dvd-filmer avslutades.
Framtiden ser ljusare ut. För 2023 var rörelseresultatet före avskrivningar 560 000 kronor att jämföra med 2022 som gav ett minusresultat på 5,1 miljoner kronor. För 2024 är förhoppningen att komma tillbaka stort med ett rörelseresultat före avskrivningar på + 4,7 miljoner kronor. Dessutom stärks balansräkningen ytterligare av nyemissionen.
– Det var en liten perfekt storm, men jag ser att vi har många trogna kunder och det finns ett sug efter det vi säljer.
Karin Lundwall tillträdde som vd för ett halvår sedan, efter att ha varit borta från SF-Bokhandeln i 16 år för att i stället arbeta i förlagsbranschen.
– Mycket är sig likt och mycket är väldigt annorlunda. Det första halvåret har handlat mycket om att dels se till att alla de här förändringarna implementerades ordentligt, dels att försöka hitta lite lugn och arbetsro efter turbulenta tider, både ekonomiska och personliga, med tanke på att bokhandelns förra vd gick bort.
Nu har man hittat en ny vardag med rutiner som satt sig och det är alltså dags att sätta i gång med stora förändringar i och med nyemissionen. Planerna framåt handlar främst om e-handelsplattform och ny butik.
– Det är stora projekt som kommer att ta mycket tid. Men annars handlar det om att fortsätta det som påbörjats det senaste åren. Att finjustera. Jag sa redan när jag började att jag inte har någon intention att komma in och ändra på affärsidén. Den har ju uppenbarligen funkat bra i 40 år. Det handlar snarare om att fortsätta den och ta bokhandeln vidare in i framtiden.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!