Spänningsförfattaren Gabriella Ullberg Westin arbetar med en helt ny bokserie, brinner för att skapa spännande historier och skriver gärna i tv-seriemanusform. Läs om hennes drivkrafter – och vad Gabriella själv läser.
Vad sysselsätter dig nu?
– De senaste månaderna har jag jobbat med att utveckla idén till en kommande, helt ny, spänningsserie, och den här veckan har jag börjat skriva råmanus till den första delen och det är fantastiskt roligt och utvecklande. Planen är utgivning hösten 2025.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Vilken branschfråga är viktigast för dig nu?
– Om huruvida ersättningarna till oss författare kommer kunna komma i kapp och följa utvecklingen som bokformaten tar, eller inte. Kommer de digitala formaten att fortsätta öka och leda till att vi författare når en större publik som kanske inte tagit till sig våra berättelser annars? Och kommer det i sin tur kompensera för det ekonomiska tappet som nergången i försäljningen av pappersformat innebär.
Vilken bok läser du just nu?
– Vanligtvis lockas jag inte av annat än spänning och deckare, men faktum är att jag nu lyssnar på Mariette Lindsteins självbiografiska Lång väg hem, och så läser jag romanen Bidrottningen av Veronica Linarfve. Båda med stor behållning.
Vad tänker du kring i vilka format dina böcker ges ut?
– För tio år sedan när jag gav ut min första bok fick jag exakt denna fråga av en förläggare. Jag svarade då att det inte skulle spela någon roll för mig vilket format mina böcker kom ut i, och att jag skulle vara beredd på att anpassa mina historier efter de format som skulle komma att efterfrågas i framtiden. Så tänker jag fortfarande, det jag brinner för är att skapa spännande historier, oavsett format. För tio år sedan förstod jag inte hur viktigt ljudboksformatet skulle bli i Sverige och nu behöver jag förhålla mig till det. Jag visste inte heller hur stort det streamade tv-serieformatet skulle bli, men jag skriver mer än gärna i tv-seriemanusform.
Hur ser du på användningen av AI-verktyg i bokbranschen?
– För mig är AI både läskigt och fascinerande, kanske mest för att jag inte kan så mycket om det än. Jag vet inte i hur stor utsträckning AI används i branschen idag, och vilken yrkeskategori som i så fall använder det mest, men jag anar att det används och testas. När det kommer till oss författare kanske AI kan vara behjälpligt om man vill ge ut böcker i en snabbare takt, AI skulle kunna hjälpa till med struktur och skriva ett utkast som en författare sedan kan redigera. Och såklart med redigering och korrekturläsning. Jag tror däremot inte AI kommer att kunna ersätta en författares livserfarenheter och personliga ton, förmågan att skildra djup i karaktärer och skriva med undertext, allt det som ger en historia verkligt liv. I alla fall inte än.
Vilken bok eller berättelse kan du inte glömma?
– Marianne Fredrikssons Simon och ekarna som jag läste i tonåren och trollbands av för de fantastiska relationsskildringarna.
Vad får dig att skriva?
– Jag drivs mycket av lust. Arbetet det innebär att skapa en historia, att först bygga ett skelett, att utveckla mångfacetterade karaktärer som ska befolka världen och sedan ta sig an den logistiska utmaningen i att konstruera storyn så att alla vändpunkter får största möjliga påverkan på läsarnas vilja att fortsätta läsa, är för mig extremt lustfyllt.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!