Efter snart 1,5 års konflikt har Storytel Books och Nextory tecknat ett nytt avtal som innebär att eböcker och ljudböcker från bland annat Norstedts förlagsgrupp snart är tillbaka.
Avtalsförhandlingarna mellan Nextory och Storytel Books har varit stormiga. Storytel drog tillbaka alla sina titlar från Nextory som svarade med att anmäla Storytel till Konkurrensverket vilket fick Storytel att backa på vissa punkter och återuppta förhandlingarna.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Idag på morgonen kom ett pressmeddelande som inleds:
Bokstreamingtjänsten Nextory och Storytel Books har ingått ett nytt avtal. Överenskommelsen innebär att Nextorys användare får ett ännu större utbud. Titlarna kommer från bland andra Norstedts förlagsgrupp och Lind & Co. Avtalet omfattar omkring 20 000 titlar som nu kommer att vara tillgängliga i Nextorys plattform, som idag består av fler än 1 miljon titlar.
Avtalet gäller distribution av Storytel Books och Storysides titlar. Det är i Sverige, Danmark och Finland som Nextory nu välkomnar tillbaka titlarna.
– Vi är glada att kunna erbjuda Nextorys användare dessa titlar igen och att vi nått en lösning som känns rimlig för båda parter. Det är dessutom en glädjande utveckling för författarna, vars böcker nu når ut till en ännu bredare publik och därmed bidrar till att främja läsningen och demokratisera tillgången. Det är, i slutändan, målet med Nextory, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory, i pressmeddelandet.
Avtalet omfattar nedan förlag och adderas till Nextorys katalog:
Sverige: Norstedts, Rabén & Sjögren, Tiden, Brombergs, B. Wahlströms, Printz Publishing, Massolit, Lind & Co, samt Storyside.
Finland: Gummerus, Aula & Co, samt Storyside.
Danmark: People’s Press, samt Storyside.
Boktuggs analys
Avtalet är viktigt för båda partner. Det har utan tvekan skadat Nextory att sakna tusentals populära titlar i sitt utbud, vilket fått kunder att byta till både Bookbeat och Storytel.
För Storytels förlag är det viktigt att för att återupprätta förtroendet hos författarna som är de som tagit den största smällen när de sett sina royalties minska. Men det har även synts i resultaträkningen för Storytel Books som förlorat miljoner på konflikten.
Slutligen behövde Storytelkoncernen visa att de inte bara bråkar med andra, med tanke på konflikten med Gyldendalkoncernen som drabbar svenska Word Audio och dess författare allra hårdast, utan faktiskt kan komma överens även med konkurrenter.
Hur mycket fick Nextory betala för avtalet? Det vet vi inte. Hur mycket tvingades Storytel backa? Helt klart är att kunder och författare har varit de stora förlorarna under hela konflikten.
Det är garanterat inte den sista avtalskonflikten vi ser kring streamingtjänsterna. I takt med att förlagens intäkter från tryckta böcker minskar så ökar viljan att få bättre betalt för de digitala böckerna från prenumerationstjänsterna. Samtidigt måste det finnas en hållbar affär för Nextory, Storytel och alla de andra digitala återförsäljarna.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!