Bookea får ekonomiska muskler med NEA Partners som delägare

Peter Norrman, medgrundare och VD Bokea Group.

Bookea Group, där Vulkan och Lava ingår, har fått in en ny delägare i form av NEA Partners tredje fond. Hur mycket pengar de går in med framgår inte, men NEA III stängdes i somras på 735 Mkr.

– Det är verkligen kul att få med NEA som aktiv delägare. Verksamheten kommer drivas som tidigare, dock med mer ekonomiska muskler och inte minst erfarenhet av att bygga framgångsrika bolag, säger Peter Norrman, medgrundare och VD på Bokea.

Hur mycket pengar går NEA in med?
– Kan tyvärr inte nämna några summor. Vi har tillsammans beslutat att inte gå ut med det, säger Peter Norrman.

I ett pressmeddelande berättar parterna att fonden ”NEA III investerar i Bookea, en ledande, snabbväxande och nyskapande förlagskoncern som med sitt helhetserbjudande och digitala verktyg sänker trösklarna för att skapa och ge ut fysiska och digitala böcker samt ljud- och talböcker”. 

– Den ökade demokratiseringen av ’creator economy’ och egenutgivning av content som vi ser i andra angränsande branscher såsom musik, video och journalistik förväntas även att driva skiftet från traditionell förlagsverksamhet och här har Bookea en väldigt stark marknadsposition med sin disruptiva affärsmodell. Vi ser fram emot att stötta Bookea i deras fortsatta tillväxtresa både i Sverige och internationellt.”, säger Viktor Josefsson Nabseth på NEA Partners, i pressmeddelandet. 

Bookea ser sig idag som en helhetsleverantör av förlagsrelaterade tjänster som ”möjliggör för debutanter såväl som etablerade författare att förverkliga sin författardröm på ett kostnadseffektivt och nytänkande sätt”. 

Bolaget har idag primärt tre olika affärsområden; Egen, hybrid och traditionell bokutgivning via varumärkena Vulkan och Lava (”Publishing Services”), produktion av ljud- och talböcker och podcasts (”Digital Production”) samt skrivarkurser (”Master Class”).

– Jag är väldigt nöjd över att få med NEA Partners på Bookeas tillväxtresa. Vi ser spännande tillväxtmöjligheter framåt, i existerande och nya marknader såväl organiskt som genom förvärv, och med NEA Partners får vi in en tillväxtpartner som på ett strategiskt plan kan hjälpa bolaget med att exekvera på dessa tillväxtinitiativ, säger Peter Norrman.

Bookea (som då hette Vulkan) grundades 2008 med visionen att sänka trösklarna för att få en bok utgiven och har idag vuxit till Sveriges största aktör inom egenutgivartjänster sett till antalet utgivna titlar och omsättning.

Bolaget är i dagsläget etablerat i Sverige (HQ Stockholm), Norge, Finland och Baltikum men befinner sig i en pågående expansionsfas där bolaget exporterar sitt etablerade koncept och erbjudande till nya länder. 2024-2025 kommer bolaget expandera till ett flertal nya länder i Europa. Bolaget ägs efter transaktionen av VD, styrelsemedlemmar och NEA Partners. 

– Peter och teamet på Bookea har på ett entreprenöriellt och framgångsrikt sätt lyckats skapa en nytänkande och ledande aktör i en historiskt väldigt traditionell bransch. Med sitt kvalitativa helhetserbjudande och sin skalbara produktion och affärsmodell ser vi att bolaget har goda möjligheter att bli en ledande aktör i Europa, säger Jacob Brögger på NEA Partners.

En titt på styrelsen för bolaget bakom NEA:s tredje fond visar kopplingar till bokbranschen i form av de tidiga Storyelinvesterarna Richard Båge och Rustan Panday (som fortfarande är styrelseordförande i Storytel Books och Norstedts förlagsgrupp).

Bookea Vulkan Group AB hade 2022 en nettoomsättning på 32 Mkr med ett rörelsresultat på 6,7 Mkr. Men det är inte hela sanningen eftersom bolaget då bytte bokföringsår och siffrorna ovan omfattar endast åtta månader (maj-december). Föregående 12-månadersperiod var nettoomsättningen 37,5 Mkr med ett rörelseresultat på 6,3 Mkr. Historiskt uppger Vulkan att man gett ut över 10 000 titlar.

NEA Partners är ett svenskt investeringsbolag grundat 2017 med idén om att kombinera det bästa av entreprenörskap, nätverk och kapital. Bolaget genomföde i juni 2023 en första stängning av sin tredje fond, NEA III, på 735 miljoner. Den nya fonden möjliggör fortsatta minoritetsinvesteringar i entreprenörsledda bolag med fokus på att kombinera det bästa av entreprenörskap, nätverk och kapital. Investerarlistan består av ett 100-tal entreprenörer och investerare, samt institutionellt kapital från Nordea som fortsätter samarbetet med NEA Partners och agerar ankarinvesterare i NEA III. Sedan starten 2017 har NEA Partners investerat i ett 20-tal bolag via fonderna NEA I (start 2017) och NEA II (start 2020).

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,