Piratförlagets förlagschef Augustin Erba tror på framgång för e-boken, fortsatt tillbakagång för översättningar och hoppas på ett 2024 fyllt av experiment. En eländig nutid ger möjligen utrymme för fler historiska romaner.
Hur skulle du summera 2023?
– Mitt första år som förlagschef har präglats av mycket lärande. Jag kom till ett dukat bord med bästsäljare på rad och till ett väloljat team, så förlagets framgångsrika 2023 är sannerligen inte min förtjänst.
Vad önskar du dig inför 2024?
– Att vi ska vara lika modiga och experimentera lika friskt som vi gjorde under 2023 – vi prövade till exempel att ha en pop-up-butik i julhandeln i år.
Vilka trender tror du kommer att prägla bokbranschen det kommande året?
– Det blir kanske fler historiska romaner eftersom nutiden är så deprimerande. Det blir ännu färre utländska översättningar, förstås. Och sen tror jag att e-boken kommer att ta fart, särskilt i gruppen av män som läser.
Vilka böcker från 2023 vill du lyfta fram?
– Jag tycker att det är oartigt att lyfta fram sitt eget förlags böcker i en sån här lista, så det får bli böcker av författare på andra förlag. Heja Katarina Wennstam (Bookmark) och Denise Rudberg (Norstedts) som gjort dundersuccé i år. Jag blir glad när hårt arbete och envishet ger resultat. Sen måste man ju dyrka Tove Nilssons maffiga Ris (Natur&Kultur). Det är sällan det kommer ut en perfekt kokbok, men den här är verkligen det.