Harry Whittaker tog sin mammas bästsäljande bokserie ”De sju systrarna” i mål, därtill med en roman som har sålt mest av alla i Sverige. Men nu vill han bli författare av egen – och mer humoristisk – kraft.
Under hela sina uppväxt fick Harry Whittaker höra att han skulle gå i sin mors, Lucinda Rileys, fotspår och skriva böcker.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Jag sade nej nej, jag vill inte, jag ska gör något helt annat, och det var så jag blev radioproducent, säger han i dag.
Under många har han turnerat med en improvisationsteater och underhållit BBC:s lyssnare i norra England med ”fåniga lekar och veckans historier”. I sitt återkommande radioinslag ”När Harry träffade Sally”, har Harry Whittaker intervjuat mängder av slumpvis utvalda kvinnor vid namn Sally.
Men nu är han ändå på god väg att bli författare på heltid, och vägen dit har gått via hans mammas bästsäljarserie ”De sju systrarna”.
Långt privatsamtal
Julen 2018 frågade hon sin äldste son om han kunde skriva klart hennes romanserie ifall hon inte skulle hinna avsluta den själv. Lucinda Riley hade då haft cancer i flera år men blivit bättre – vilket fick alla att tro att hon skulle leva för evigt, berättar Harry Whittaker som genast svarade ja. Under fem eller sex timmar hade mor och son sedan ett samtal som förblir privat för alltid, framhåller han. I stället för den exakta handlingen talade de om böckernas ”emotionella innehåll”.
Harry Whittakers Atlas : historien om Pa Salt publicerades världen över i maj i år och blev den roman som sålde bäst i Sverige under april till och med juni. Efter sin mors död 2021 hade han ganska exakt ett år på sig att skriva den avslutande delen om de sju adoptivsystrarnas pappa där alla frågor från de tidigare böckerna skulle besvaras.
Förutom samtalen med sin mamma hade han 30 sidor text som hon hade skrivit många år tidigare till ett produktionsbolag i Hollywood som inför en möjlig filmatisering ville veta vilken riktning bokserien skulle ta.
– Det är som med allt annat i livet: ett enormt tryck och en skräckinjagande deadline är ytterst hjälpsamt att ha, säger Harry Whittaker som var tvungen att skriva ”överallt” – på tåg och på hotellrum mitt i natten under teaterturnéerna.
Förmedla hopp
Lucinda Riley skrev en gång att hon ville förmedla hopp med ”De sju systrarna”. Sonen tror att de starka kvinnliga huvudpersonerna är en av förklaringarna till bokseriens popularitet.
– Och som kaviaren på det: det är eskapism, ren fantasy. Vi lever i en svår värld och det faktum att man kan flytta sig själv till den här sagovärlden, till ett bättre universum, det tror jag är ganska viktigt. Mamma var en positiv människoälskade person, och det märks i hennes böcker.
Ingen sätter sig och skriver romaner för att i första hand bli framgångsrik eller berömd, enligt Whittaker som just nu jobbar med att omarbeta tre av sin mors tidigare romaner som ska ges ut på nytt.
TT: Men vill du inte bli en författare på egna ben?
– Jo, i januari börjar jag skriva min egen roman, det kommer att bli mer i stil med Nick Hornby and Dave Nichols som jag identifierar mig mer med, det är mer min röst.
TEXT: ERIKA JOSEFSSON/TT
Fakta: Harry Whittaker
Ålder: 30.
Familj: Sambo med Tory, katt, tre syskon.
Bor: I Yorkshire.
Bakgrund: Radioproducent, spelar improvisationsteater i gruppen ”Any suggestions improv”, mest kända för sin parodi på tv-serien ”Doctor Who”.
Böcker: Barnboksserien ”Guardian angels” med sin mamma Lucinda Riley, avslutade därefter hennes bästsäljarserie ”De sju systrarna”.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!