Ett viktigt steg i rätt riktning, men mer pengar behövs. Så sammanfattar Ingela Korsell, ledamot i Läsrådet, regeringens satsning på bemannade skolbibliotek.
– Det här är en billig investering med stor effekt. Men det är akut, säger hon.
Läraren och författaren Ingela Korsell sitter i det statliga Läsrådet med uppgift att jobba just läsfrämjande. Hon är också en av många som argumenterat hårt för ett statligt krav på bemannade skolbibliotek.
– Pengarna kommer naturligtvis inte att räcka men förut har de ju inte funnits med alls. Det är ett viktigt steg i rätt riktning – men helst mer pengar, säger hon.
Förbereda sig
Enligt det förslag som presenterades av Liberalernas partiledare Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm (L) avsätter regeringen 218 miljoner kronor men först i 2025 års budget, och då till höstterminen. Enligt Lotta Edholm kommer satsningen först då för att huvudmännen – kommuner och fristående aktörer – ska få tid att förbereda sig.
Från 2026 avsätts 433 miljoner årligen, vilket är betydligt mindre än de 500 miljoner kronor som Gustav Fridolin efterlyste i sin utredningen om skolbiblioteken redan 2021.
”Hallå politiker!”
Ingela Korsell beskriver de bemannade skolbiblioteken som en pedagogisk satsning som hjälper både lärare och elever.
– I dag hamnar allt fler utanför läs- och demokratigemenskapen. Konsekvensen blir utslagning, segregation och i längden gängkriminalitet. Den här satsningen är en del i att bekämpa gängkriminaliteten, hallå politiker!
Silvia Ernhagen, Svensk Biblioteksförenings generalsekreterare, beskriver beskedet som efterlängtat och ”oerhört positivt”.
– Tillgången till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier är ibland helt avgörande för att barn ska lära sig att läsa ordentligt. Det vi kommer att göra nu är att försöka säkerställa att den nya lagstiftningen inte innehåller en massa undantag som gör att det här urholkas.