Moomin Characters köper bokhandeln Nide i Helsingfors

Roleff Kråkström, vd på Moomin Characters. Bild: Cata Portin

Moomin Characters blir majoritetsägare i den fristående finska bokhandeln Nide. Därmed har företaget som förvaltar Tove Janssons utgivning både ett bokförlag och en bokhandel. Spretigt? Nej, allt handlar om kärnan i verksamheten – Mumin.

Det finns få finska bokhandlare som har möjlighet att sälja böcker på minoritetsspråket svenska. Det finns dessutom mycket få bokhandlare som inte ingår i en kedja. Roleff Kråkström, vd för Moomin Characters som förvaltar rättigheterna till Mumin, beskriver Finland som ”kedjornas förlovade land”, med få fristående aktörer inom retail överhuvudtaget. Finska bokhandeln är den största bokhandelskedjan, Akademiska bokhandeln har ett fåtal butiker kvar.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Fristående bokhandeln Nide, med två butiker i Helsingfors, drogs med stora skulder efter pandemin och var föremål för en företagssanering.

– När vi fick veta att Nide, som en konsekvens av covid, hade hamnat i sanering öppnade sig en möjlighet för oss att investera. Vi vet att det finns utrymme för en bokhandel som en kulturinrättning i stora städer, det är en märklig trend som de stora kedjorna har, att de försöker konkurrera med nätbokhandeln. Man måste se en bokhandel som en kulturinrättning, lite som en teater eller ett museum. Folk vill komma dit för att flagga att de är intresserade av kultur, inte för att köpa billiga böcker, säger Roleff Kråkström.

Är det här en sorts kulturgärning snarare än ett affärsstrategiskt beslut?
– Det är nog både och. Vi har möjlighet, eftersom familjen äger Moomin-varumärket och Förlaget och en del andra bolag behöver vi inte i varje enskild företeelse försöka suboptimera nyttan, utan vi kan se på nyttan som en helhet för vår verksamhet. Det är nog inte filantropi, det är affärsverksamhet, men det är ovidkommande för oss varifrån den direkta fiskala nyttan kommer i vårt ekosystem.

Det ni förlorar på gungorna tar ni igen på karusellerna?
– Korrekt, det är precis så vi tänker.

Grundarna för Nide, Joose Siira och Terhi Jääskeläinen, förblir delägare och fortsätter att driva verksamheten. För bokhandeln betyder det mycket att Moomin Characters går in som ägare.

– Kort sagt, det är mycket viktigt för oss för att kunna fortsätta vår business. Efter de hårda åren kan vi nu med hjälp av Moomin Characters bygga upp sortimentet igen och erbjuda våra kunder det vi har alltid haft som vårt mål: ett omfattande sortiment av noggrant valda böcker, både inhemskt och internationellt. Vi är superglada över att dela samma värderingar som Moomin Characters, säger Terhi Jääskeläinen.

I Moomin Characters ekosystem ryms bland annat agenturen Rights & Brands, där man är huvudägare, som representerar allt mellan Alfons Åberg, LasseMaja och Smurfarna till Ilon Wikland, Carl Larsson-gården och naturligtvis Tove Jansson. År 2015 startades bokförlaget Förlaget som ger ut litteratur på svenska. Allt hänger ihop.

– Vi är egentligen ganska lätta att läsa. Allt vi gör ska på något sätt ha att göra med vår kärnverksamhet som är Mumin. Förlaget grundade vi för att säkerställa att Toves utgivning alltid finns i handeln på ett elegant och relevant sätt, säger Roleff Kråkström.

Tidigare var många av Tove Janssons titlar ”kroniskt slutsålda”. Genom att Förlaget ger ut hennes böcker är de numera aldrig slutsålda och royaltyintäkterna från böckerna har nästan tredubblats. En stor del av Förlagets verksamhet är i Sverige, Roleff Kråkström beskriver förlaget som mer svenskt än finskt eftersom bulken av försäljningen kommer från Sverige. Därmed är Förlaget ett alternativ även för svenska författare.

Genom förvärvet av Nide kommer Moomin Characters att åter sätta bokhandeln i en sund finansiell bana och tillsammans med ledningen kuratera ett intressant program med evenemang och event. Förlagets böcker kommer att finnas till försäljning, men däremot inte några Muminprodukter.

– Vi har kommit fram till att det är väldigt svårt att kombinera bokaffär och Muminaffär. Det är också symptomatiskt för bokhandlare som går illa att det är väldigt svårt att förstå att de är bokhandlare, för de har så mycket annan bråte. Vi vill att Nide ska vara bokhandlare. Vi ska driva en bra bokhandel.

Förvärvet av Nide håller sig inom kärnverksamheten.

– Mumin är ju ett varumärke som har sin urgrund i böcker, och det är vi väldigt noggranna med att poängtera i alla sammanhang. Nu engagerar vi oss inom en ram som inte är obekant för oss, tvärtom. Vi har ju en förlagsbakgrund, många av cheferna i ekosystemet. Vi jobbar med branscher och människor som vi har jobbat med i hela vår yrkeskarriär.

Moomin Characters har precis som de flesta andra företag påverkats av turbulensen i omvärlden.

– Det har varit krävande omständigheter för alla och envar, särskilt som en så stor del av vår verksamhet är internationell. Men vi har känt att det har gått väldigt bra. Kanske vi har klarat oss bättre än de allra flesta, säger Roleff Kråkström.

Nides vd ser ljust på framtiden.

– Naturligtvis mycket soligt: samarbetet med Moomin Characters ger oss massor av nya möjligheter och jag är säker på att med dem kan vi få vår business att blomma igen, säger Terhi Jääskeläinen. 

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.