Förlaget Komlitt säljs till Gothia Kompetens

Bo Westerdahl, vd Gothia Kompetens, Kinn Danielsson, vd Ordstark och Åsa Steholt Vernersson, koncernchef Berling Media.

Gothia Kompetens förvärvar förlaget Komlitt AB för att stärka och bredda sin position inom kompetensutveckling. Säljaren Ordstark kommer nu att fokusera på lättläst i Hegas förlag.

– Genom förvärvet breddar vi vår utgivning ytterligare och förstärker vår position inom organisation och ledarskap. Förvärvet medför samordningsvinster som passar väl in i vår strategi, säger Bo Westerdal, vd på Gothia Kompetens i ett pressmeddelande.

– Vi har hittat den bästa köparen av Komlitt, vi har sett dem som vår värsta konkurrent. Jag tycker att företagen passar väldigt bra ihop, säger Kinn Danielsson, VD för Ordstark, till Boktugg.

Komlitt erbjuder kompetensutveckling för yrkesverksamma inom offentlig sektor och erbjuder verksamhetsnära böcker och utbildningsinsatser, digitala och hybridvarianter, på verksamhets-, team- och individnivå. Produkterna är främst framtagna för professionen inom vård och omsorg, organisation och ledarskap samt socialtjänst och arbetsmarknad. Det kompletterar Gothia Kompetens verksamhet som fokuserar på kompetensutveckling inom förskola, skola, vård och omsorg.

Komlitt i Helsingborg grundades 1993 av Jan-Inge Hansson och Stefan Marthinsson och har genom åren gett ut ett flertal populära titlar som exempelvis Så fungerar kommunens ekonomi från 1993 och Giraffspråket som funnits med i utgivningen i över 20 år. Titlar som Tillitsbaserat ledarskap, Smart, tryggt och säkert och Lågaffektivt bemötande har getts ut under senare tid.

Med Komlitts utgivning stärker Gothia Kompetens sin position på marknaden ytterligare.

– Vi känner väl till Komlitt sedan tidigare och har imponerats av deras utgivning för offentlig sektor. Med deras intressanta ämnesområden och samarbeten skapar vi oss en bra plattform för kommande tillväxt, säger Bo Westerdal.

Gothia Kompetens avser att integrera Komlitt i Gothia Kompetens verksamhet innan årets slut. Överlåtelsen har formellt skett den 10 augusti 2023.

För Kinn Danielsson är det blandade känslor. Hon letade inte aktivt efter en köpare av Komlitt som i det senaste offentliggjorda bokslutet (2022-04) omsatte 6,3 Mkr och gjorde en förlust på 350 tkr.

– Just nu är det blandade känslor att sälja ett förlag som jag jobbat med i så många år. Det har gått väldigt snabbt efter att Gothia visade intresse för att köpa Komlitt. Nu kan vi fokusera mer på Hegas och göra det ännu bättre. Så på det viset känns affären rätt, säger Kinn.

Bokförlaget Hegas (som startade 1983 med inriktning på lättläst) har haft en stark utveckling de senaste åren och gått från 12,7 Mkr (2018/2019) i omsättning till 22 Mkr (2022/2023) även om resultatet sjönk från +4,1 Mkr till +3,6 Mkr under det allra senaste verksamhetsåret.

– Vi har en treårsplan för Hegas som vi följer. Vi lägger mycket fokus på hur vi får fler barn och unga att vilja läsa. Det ligger rätt i tiden och vi märker hur intresset ökar för att inspirera till läsning, säger Kinn.

För ett år sedan gjorde Ordstark en rejäl satsning och köpte ett helt hus i centrala Helsingborg på Drottninggatan där de båda förlagen delat lokaler.

– Om det var en bra affär? Det vet jag kanske om några år, men det är en otroligt rolig affär. Vi trivs väldigt bra här och skapar en alldeles egen lustfylld miljö. Vi ska definitivt ”bo kvar” här. I år fyller Hegas 40 år och vi kommer att fortsätta möta framtiden med att fylla huset med lättläst- och läslustkompetens, säger Kinn.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,