Även coola fotbollsstjärnor har varit barn med alla de känslor barn har. Anja Gatus senaste bok Dröm stort, Zećira är baserad på den i högsta grad aktuella målvakten Zećira Mušovićs upplevelser som ung.
Boken om Zećira Mušović, Dröm stort, Zećira, är den senaste i raden av böcker om fotbollsspelare som Olika förlag ger ut. Bokserien började när förlaget insåg att det är många flickor som spelar fotboll, men att det nästan inte fanns några böcker om tjejer som spelar. Då kom också idén att skriva om landslagsspelare som barn, för att samtidigt lyfta dem som förebilder.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
De första böckerna, inspirerade av Charlotte Rohlin, skrev Jennifer Wegerup. Därefter har författaren och journalisten Anja Gatu skrivit om Kosovare Asllani, Therese Sjögran, Marta Vieira da Silva och Nilla Fischer. Och Behrang Safari.
– Jag tyckte att det var dags att skriva om killar. Det behöver skrivas om manliga fotbollsspelare på ett annat sätt än det oftast gör. Man behöver skildra dem som små barn, oroliga och med mycket känslor. Inte så stereotypt som de ofta porträtteras i media. Inga människor är så stereotypa, säger Anja.
Vilka spelare som är aktuella diskuteras mellan Anja, som tidigare var sportchef på Sydsvenskan, och förlaget.
– Zećira har jag velat skriva om i många år. Jag intervjuade henne första gången när hon var 18 år och precis hade gjort debut i Allsvenskan. Hon hade hoppat in med jättekort varsel och det var toppmatch. Hon var helt stencool och gjorde en supermatch. Efteråt tänkte jag, wow, vilken cool människa. Det kommer att bli roligt att följa henne. Och det har det varit.
Hon beskriver Zećira Mušović som engagerad, rolig, välutbildad och intelligent. En person som har mycket i sig och därmed är perfekt att skildra i en barnbok. Men även om böckerna baseras på fotbollsspelarnas berättelser är de inte helt sanna.
– Jag intervjuar spelarna och kokar ihop en historia utifrån det som de har berättat. Ganska ofta hittar jag på situationer för att lyfta olika karaktärsdrag, till exempel. Det måste samtidigt bli spännande litteratur, det är inga biografier. I den här boken, om Zećira, har jag snabbat på förloppet lite grann. I boken dröjer det bara någon match från att hon börjar spela fotboll till att hon blir målvakt. I verkligheten spelade hon ändå fotboll ett tag innan hon blev målvakt.
Fotbollsspelarna tycker det är kul att vara med i böckerna.
– De blir glada när de får frågan. Det är ju en sån grej bara att få se sig själv som en tecknad figur som barn.
Läsarna är också med på banan. Böckerna är flitigt utlånade på biblioteken och när Anja är ute i skolor och pratar om dem har hon sett att de ofta finns i klassuppsättningar.
– Det märks att barnen tycker att det är kul att läsa om spelare som de ser på tv. Att inse att även de här coola spelarna som klarar allt nu, också har varit barn en gång i tiden och haft alla känslor som barn har. De har också känt nervositet, oro och rädsla och haft svårt att ha kompisar.
Anja använder själv böckerna när hon har högläsning för de elvaåriga flickorna i FC Rosengård som hon är fotbollstränare för. Sedan två och ett halvt år inleds en träning i veckan med en kvarts högläsning och samtal kring böckerna, något som spridit sig till fler klubbar.
– Böckerna passar bra som diskussionsunderlag, att prata om olika situationer som kan uppstå i ett lag. Det har gjort jättemycket för hela lagsammanhållningen.
Sedan 2018 är Anja heltidsförfattare. Utöver fotbollsböckerna skriver hon serien om Kattspionerna på Rosengård och för ett år sedan kom Planeten, klimatet & framtiden som hon skrivit tillsammans med forskaren Åsa Callmer. Framöver väntar arbete med fler barnböcker och ett projekt med Malmö stad där Anja ska hålla klimatworkshops med mellanstadieklasser.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!