Deckarförfattaren Håkan Nesser har tappat tron på juridiken

Författaren Håkan Nesser är aktuell med "Det kom ett brev från München" som är den åttonde delen i serien om kriminalkommissarie Barbarotti. Arkivbild: Sören Andersson/ TT.

Håkan Nessers tilltro till juridiken vacklar efter skattehärvan där han stod åtalad – och friades. Men tilltron till fiktiva brott har han kvar. Nu är han aktuell med den åttonde boken om kommissarie Gunnar Barbarotti.

Håkan Nesser befinner sig på ett sommarvarmt Gotland, där han bor med hustrun Elke, när TT ringer upp honom. I hans senaste bok Det kom ett brev från München är det däremot vinter och relationen mellan de fyra syskonen Rute är minst sagt frostig då de allihopa ses för första gången på 25 år. Det är äldsta brodern Ludvig som bjudit in till julfirandet som blir långt värre än en Norénjul och slutar med ett mord.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


I den åttonde boken i serien om kommissarie Gunnar Barbarotti är året 2020 och coronapandemin är högst närvarande. När mordet skett tvingas de övriga julfirarna bo kvar i den gamla skolbyggnaden av smittohänsyn. Precis som i Agatha Christies pjäs “Råttfällan”, där hotellgästerna blir insnöade, gör situationen att Barbarotti och hans sambo och kollega Eva Backman inser att mördaren måste befinna sig i byggnaden.

Pandemin är långt ifrån det enda spåret i boken. Här finns också frånvarande fäder, tro och religion, sexuellt våld och dåliga äktenskap som teman som löper genom handlingen. Men Håkan Nesser hävdar att han inte skriver samhällskritiskt.

– Många som säger att de skriver samhällskritiskt använder sig av lånta fjädrar. Deckare kan handla om mäns våld mot kvinnor, men det finns ingen analys utöver att det är fel med alla dessa män som mördar kvinnor. Sedan kanske man skildrar samhället ändå, det blir en syn på samhället vare sig man har det som tema eller inte, säger han.

Vägrar skriva självbiografiskt

Recensionsdatumet för Det kom ett brev från München är i augusti, men efter 30 år är Nesser inte längre nervös för kritikers omdömen. Någon plan på att lägga av har han heller inte, trots sina 73 år – den nionde Barbarotti-boken är redan färdigskriven och ges troligen ut nästa sommar.

– Sedan är det väl bara att hoppas att förlaget stoppar en om det blir för dåligt eller jag blir för gaggig.

TT: Är du orolig för det?
– Nej, egentligen tror jag inte att jag skulle bli så. Jag tycker att jag håller en ganska jämn nivå. Men det finns manliga författare som varit väldigt bra, men så skriver de en bok om en ungdomskärlek när de är 86 år gamla. Det blir inte riktigt bra, inga namn nämnda. Jag hoppas de kan säga åt mig att lägga ner pennan innan det händer.

Det verkar dock inte finnas en risk för att Håkan Nesser skulle skriva om någon gammal ungdomskärlek. Han är tydlig med att han aldrig skulle skriva självbiografiskt eller autofiktivt.

– Jag är inte intresserad av min egen person, jag vill skriva böcker som är så bra att man vill läsa dem. Det finns författare som har ett intressant liv, om Alex Schulman har en så galen familj att det räcker för tio böcker ska han skriva så, men jag har inte det.

“Tilltron till juridiken naggad”

Att Håkan Nessers liv skulle vara ointressant att läsa om håller nog alla inte med om. Tidigare i år blev han friad från grovt skattebrott. Åtalet gällde oredovisade utbetalningar och intäkter från ett utlandsregistrerat bolag, i samband med att Nesser flyttade tillbaka till Sverige. Åklagaren har överklagat.

– Det är en lågintensiv mardröm. Jag vet ju att vi är oskyldiga, vi har bara varit naiva. Det finns bara en historia och det är att vår ekonomiska rådgivare gjorde en tabbe, eller möjligtvis två, och det har han tagit på sig.

TT: Kan du i så fall inte tycka att du borde ha haft bättre insyn i din ekonomi?
– Både ja och nej. Jag är utgiven i mer än 30 länder och får royalties från höger och vänster. Det skulle inte gå att hantera att själv lägga tid på detta, säger Håkan Nesser och tillägger att han är tvungen att använda sig av ekonomisk rådgivare.

– Vi är bortskämda med rättvisa i Sverige och tror att allt fungerar, åtminstone i min generation. Samtidigt känner man: funkar verkligen allting?

TT: Menar du att du är kritiskt mot Sveriges rättssystem och juridik?
– Tilliten till rättssystemet och juridiken har fått sig en ordentlig törn. Att den varit dålig i USA, det har man ju vetat, där kan vad som helst hända och diktaturer ska vi inte tala om. Jag har haft tilltro till Sverige, men nu har den blivit naggad.

Text: Ida Stiller/TT

Fakta: Håkan Nesser

Född: 1950 i Kumla, Örebro.

Bor: Furillen på Gotland.

Aktuell: “Det kom ett brev från München” som är den åttonde delen i de fristående deckarna om kommissarie Gunnar Barbarotti och dennes kollega och sambo Eva Beckman.

I maj friades Håkan Nesser från ett mål om skattebrott.

Bakgrund: Arbetade som högstadielärare innan han började ägna sig åt författarskapet på heltid.

Har skrivit flertalet böcker om dels kriminalkommissarie Van Veeteren, dels kriminalkommissarie Barbarotti. Andra titlar är bland andra “Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” och “Skuggorna och regnet”.

Är sedan 2016 hedersdoktor vid Örebro universitet.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …