Nytt fokus på Berlin när Jan Mosander ger ut resebok

Jan Mosander. Bild: Jacob Forsell

Journalisten, författaren och före detta Tysklandskorrespondenten Jan Mosander kan konsten att hålla en resebok uppdaterad. För snart 25 år sedan kom hans bok om Berlin ut – nu är den aktuell i en omarbetad sjätte utgåva, nästan fri från krogtips.

Det där att inte skriva om krogar är ett sätt att göra reseböcker mer långlivade. I Jan Mosanders bok Berlin finns det två tips, men endast för att restaurangerna ligger intill två slott.

– Annars är krogar i reseböcker gamla redan när böckerna kommer från tryckeriet, säger han.

Ett annat sätt att hålla böcker aktuella är att ha gedigen kunskap om staden man skriver om och dess historia, att veta vad som är intressant och se när något förändras.

– Det finns ett ökat intresse för de här moderna samhällshistorierna och då är Berlin ett utmärkt exempel eftersom staden varit högkvarter för två av de absolut värsta diktaturerna i världen, nazisterna och kommunisterna. Den kommunistiska delen i Berlin var ju en filial, så att säga.

Jan Mosander kallar Berlin sin tredje hemstad efter Helsingfors, där han växte upp, och Stockholm dit han kom för att arbeta. Han har bott och arbetat i Berlin som korrespondent för Expressen och Sveriges radio i sammanlagt sex år, med 20 års mellanrum. Utöver det har han besökt staden mellan 30 och 40 gånger.

Vad är det som lockar med Berlin?

– Det är en väldigt levande stad och den speglar många kulturer, jag tror inte att det finns en minoritet i hela världen som inte har en filial i Berlin. Det är en tolerant stad på ett sätt som det inte finns mycket av i övriga Europa. Man kan bli accepterad där var man än kommer ifrån, jag menar det flyttar ju unga judar från Israel till Berlin.

Under åren sedan boken gavs ut för första gången 1999 har den uppdaterats flera gånger. Nu har hela boken åkt genom datorn igen, texter har skrivits om och kommit till för att följa såväl stadens förändringar som nya insikter hos författaren. Ett exempel är kapitlet om Albert Speer, Hitlers arkitekt och rustningsminister, som helt fått skrivas om.

– När jag träffade honom 1971 blev jag lite charmad av honom och jag uppfattade honom som en nästan anständig nazist. Han kom ju undan med 20 år i fängelse. Och nu har det visat sig att jag borde inte alls ha träffat honom 1971, för då borde han varit död och hängd. Han var ingen anständig nazist, tvärtom. Där kan man säga att jag har tagit avstånd från mina tidigare utgåvor.

Boken kan läsas av den Berlinnyfikna utan resplaner, som inspiration innan en resa och tas även med fördel med på själva resan. Jan Mosander har prickat in platser på kartan som inte finns på de kartor man köper över Berlin, till exempel var muren gick och Hitlers bunker låg. Han tipsar om att e-boken ger en möjlighet att ha de uppdaterade kartorna med sig i telefonen.

Hur många exemplar av boken som sålts sedan den först kom ut 1999 vet han inte.

– Jag gjorde något överslag runt 2015, 2016, det är åtta år sedan. Då hade de sålt en 11 000, jag har inte riktigt koll. Men eftersom förlaget tycker att det är värt att ge ut den på nytt så måste det väl vara någon slags business i det hela.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Nyutgåva av Berlin-bok

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …