Nya förlaget Adamsson Löfgren satsar stort och på schyssta villkor

Lukas Adamsson och Sofia Löfgren. Bild: mgfoto.nu

Nystartade Adamsson Löfgren bokförlag satsar stort. Schyssta arbetsvillkor och öppenhet är A och O för grundarna Lukas Adamsson och Sofia Löfgren som nu öppnar en ambitiös manustävling med utlovat förskott på 100 000 kr till vinnaren.

Kommersiellt gångbar kvalitetslitteratur är vad förlaget siktar in sig på. Planen är att växa sakta med en ny författare om året och satsa större på de utgivningar man gör för att öka böckernas livslängd. Utöver en bra berättelse är det också viktigt att personen bakom storyn är rätt.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– Vi tror att författarskap också är entreprenörskap. Berättelsen och att man kan skriva är självklart viktigt, men vi ser också att vi kan bidra till att hjälpa författare i sitt skrivande. Därför är det väldigt viktigt också vem det är som jobbar med oss, att det är rätt person, för vi kommer att vara små, till en början i alla fall, säger Sofia Löfgren.

Än så länge har förlaget gett ut en bok, Sofia Löfgrens Här slutar allmän väg. I september kommer Handlöst fall som skrivits av förlagets grundare tillsammans, och som på ett sätt är anledningen till att förlaget startades. Boken var snubblande nära att ges ut av Forum, men efter ett halvår av tät kontakt med förlaget, detaljerade planer för följande två böcker i den planerade trilogin, karaktärsbågar över hela serien och fördjupningar tog det plötsligt slut.

– Vi vet inte varför, är sanningen. Det var inget de var missnöjda med. Det enda vi förstod var ”för hög konkurrens inom spänningsgenren på det egna förlaget”, säger Lukas.

I samma veva bröt ett förlag som Sofia skrivit en beställd bok för mot deras muntliga överenskommelse och ett annat förlags erbjudande om att skriva en bokserie visade sig vara en scam.

– Vi tänkte att, nej, nu räcker det. Författare är trötta på att vara i ett tillstånd där man inte har någon kontroll, där alla säger att ”det här är intressant, det kanske blir något”, hela tiden. Att leva under det och samtidigt försöka få sitt liv att gå ihop, det går inte. Vi fick det bekräftat att branschen behöver förändring, den behöver röras om, säger Lukas.

Resultatet blev det egna förlaget som de båda driver på heltid. Sofia är ekonom och har en bakgrund inom försäljning, Lukas har drivit eget inom digital marknadsföring. Erfarenheter som är högst användbara i det egna förlaget. Satsningen har varit möjlig genom att Sofia satsat i princip allt hon har i förlaget.

– Jag ser det som ett otroligt privilegium att jag har haft den här möjligheten. Sedan är det ju många som tittat lite konstigt på mig, för jag är ju ändå en frånskild trebarnsförälder som bor i en lägenhet. Men andra tycker att jag är modig och att det är häftigt gjort.

Att hon är ekonom gör att förlaget har stenkoll på finanserna.

– Jag har en tvåårig budget på min dator, den är tydligen ganska avancerad. Men den håller och då litar jag på framtiden, när jag ser att intäkterna börjar komma och att de matchar våra förväntningar.

Trots att förlaget ännu inte öppnat för manus har de redan tagit emot hundratals. Men nu öppnar en manustävling där förhoppningen är att hitta ett manus och författarskap att satsa ordentligt på. Tävlingen avgörs i vår av en namnkunnig jury som bedömer de tio bästa bidragen. Förutom utgivning utlovas ett förskott på 100 000 kronor som paret hoppas ska överskridas med råge.

– Det är lite vår poäng. När andra förlag gör manustävlingar så säger de, ”åh, tävla med oss, ni kan vinna utgivning i de här formaten”. Men det är väl ändå ett minimum? Det är väl inte ens ett pris egentligen? Vad är skillnaden mot att skicka ett bra manus till deras spontanmanusinkorg? säger Sofia.

Drivet efter bra arbetsvillkor för författare är centralt för både Sofia och Lukas. De menar att läsare som oftast är medvetna personer inte vet hur bokbranschen ser ut och att inte ens författare själva ofta vet hur de får betalt på sina böcker. De vill öppna upp strukturen och vara transparenta med hur branschen fungerar, hur mycket det kostar att ge ut en ljudbok eller att trycka en bok. Inför manustävlingen sökte de kontakt med Författarförbundet för att se till att tävlingsvillkoren är bra.

– Det är svårt att tränga sig in i branschen och bli en av de invigda när man dessutom kritiserar allting. Men å andra sidan känns det som att det är bara att kliva in, vara öppna och faktiskt backa upp det vi säger, säger Lukas.

Svårast hittills har varit att nå ut till bokhandlare. Trots Sofias bakgrund som säljare, att hon ringt alla samtal, rotat fram adresser och besökt butiker är det svårt att komma in, i synnerhet hos bokhandelskedjorna. Att vara ett litet nystartat förlag är en nackdel, oavsett hur ambitiösa planer på utgivning som finns.

– Jag har fått kriga, i varje samtal jag har ringt har jag fått kriga mig upp för att överbevisa något. Det finns så mycket stigman i den här branschen, säger hon.

Resultatet är trots allt en turné med ungefär 40 stopp i höst, med Bokmässan någonstans i mitten. Kreativitet är en nyckel till framgång. När Akademibokhandeln i Ringen i Stockholm tackade nej hittade Lukas och Sofia en annan lösning.

– Vi kommer att göra ett samarbete med Ringen och slå upp en pop-up på 25 kvadratmeter på deras torg i en vecka i stället. Det är klart att det blir en investering, men vi når ut, säger Lukas.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.