Klart med (liten) höjning av biblioteksersättningen 2024 och 2025

Biblioteksersättningen höjs med 8 öre per år för 2024 och 2025. Foto: iStock.

Regeringen höjer biblioteksersättningen för utlåning med 8 öre 2024 och lika mycket 2025, meddelar Författarförbundet som velat se en större höjning.

Förhandlingarna om biblioteksersättningen har avslutats och ersättningen för de kommande två åren har fastställts. De litterära upphovspersonerna, som företräds av Sveriges Författarförbund, Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund har idag undertecknat en överenskommelse med regeringen, skriver Författarförbundet i ett pressmeddelande.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Biblioteksersättningen för de kommande två åren höjs med 8 öre till 2,12 kronor för 2024 och med ytterligare 8 öre för 2025. Överenskommelsen innefattar också ett tillägg med 8,75 miljoner för 2024 och ytterligare 2 miljoner för 2025. 

Biblioteksersättningen, som bestämmer vad upphovspersoner får i ersättning för utlån på folk- och skolbiblioteken, förhandlas vartannat år mellan staten och Sveriges Författarförbund, Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund. Ersättningen ligger också till grund för litterära långtidsstipendier.

Beräkningsgrunden för biblioteksersättningen utgörs av antalet fysiska utlån, medan förhandlingen om den görs med utgångspunkt i de senaste två årens utlåningsstatistik. 

Eftersom många bibliotek tvingades hålla stängt under de senaste två årens pandemi minskade också utlåningen drastiskt. Den senaste statistiken för 2022 visar att utlåningen ökar något, men tendensen sedan många år är att den stadigt minskar. Regeringen har velat kompensera minskningen under pandemin genom att nu tillskjuta ett extra anslag utöver öresbeloppet för utlån.

”Sveriges Författarförbund, Svenska Tecknare och Svenska Fotografers förbund kan emellertid konstatera att höjningen är jämförbar med tidigare års höjningar och hade önskat en större höjning som tar hänsyn till den pågående inflationen. Överenskommelsen innebär därför i praktiken en minskning av den totala biblioteksersättningen, vilket också får konsekvenser för långtidsstipendierna: Dessa utökas med endast fyra stycken för de litterära upphovspersonerna under de kommande två åren”, skriver Författarförbundet och fortsätter:

”Biblioteksersättningen utgör ryggraden i försörjningen av de litterära upphovspersonerna och är livsviktig för hela det litterära ekosystemet. Vi ser att det är bistra tider för våra medlemmar och hur bibliotekens roll som demokratisk mötesplats där människor berikas av tankar och uttryck bara blir viktigare och viktigare. Vårt samhälle behöver böcker, och utan litterära upphovspersoner blir det inga böcker. Det måste regeringen hörsamma och förstå. Med den senaste förhandlingen har vi kommit lite längre i att skapa en sådan förståelse, men det är mycket som återstår.”

Frågan om digital utlåning hänger fortfarande i luften. Det utgår ingen biblioteksersättning för lån av eböcker och ljudböcker eftersom biblioteken betalar förlagen per utlåning. Vilket är en nackdel för upphovspersonerna. Dessutom skapar det en märklig sits då vissa stipendier inte kan sökas om inte författarens bok finns på utgivna i pappersformat.

Individuell biblioteksersättning – så mycket får författarna

60 procent av ersättningen går direkt till författaren vars böcker lånats ut, medan resterande 40 procent går till den pott som fördelas av Sveriges Författarfond som bland annat arbetsstipendier. Det innebär alltså att författarna kommer att få 1,27 kr för 2024 och 1,32 kr för 2024. Per utlån. Förutsatt att de når upp till minimigränsen på 2000 utlån (4000 för översättningar) under respektive år. I annat fall går 100 % av ersättningen till stipendiepotten.

Om ett verk har två eller tre upphovsmän delas ersättningen lika mellan dem. Motsvarande gäller för verk med två eller tre översättare. För verk med fler än tre upphovsmän respektive fler än tre översättare betalas ingen individuell ersättning. 

Ersättning betalas också till översättare (för översättningar till eller från svenska språket). Beloppet är hälften av beloppet för ett originalverk

Vid höga utlåningsnivåer avtrappas ersättningen i flera steg, med början vid 200 000 lån av originalverk och vid 400 000 lån av översättningar.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,