Denna artikel sponsras av författare/förlag

Peder Bergensten skriver satir om svenska pensionärer i Algarve

Peder Bergensten skriver med humor och satir om en osannolik pensionär i Algarve. Bild: Ralph Torgardh

Den osannolika pensionären är en humoristisk och satirisk roman av Peder Bergensten. Livet i Portugal blev inte som paret Stig och Sonja tänkt, och de tvingas komma på en plan för att få in mer pengar. Lösningen blev ett äldreboende.

Peder Bergensten bor i portugisiska Algarve med sin hustru. Dit flyttade han som pensionär efter ett arbetsliv där han bland annat drev eget företag och tillbringade många år i Kina. Algarve bjuder på ett mycket socialt liv och Peder spelar en hel del golf.

Det också bland svenskar i Algarve som Den osannolika pensionären utspelar sig. Peder började skriva den under pandemin.

– Jag upptäckte en del konstigheter och skrev kåserier om det, ett av dem publicerades i Svenska Dagbladet. Efter att ha läst dem var det någon som tyckte att jag skulle skriva en bok. Så då gjorde jag det.

Den osannolika pensionären

Den osannolika pensionären

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2023-01-24
  • ISBN: 9789189702257

Det är ingen biografi, om någon skulle få för sig det. Den osannolika pensionären är en satirisk roman med mycket humor som driver med det svenska systemet. Pensionärerna Stig och Sonja bestämmer sig för att flytta till Portugal där de ställs inför diverse utmaningar i form av såväl byråkrati som att hitta ett socialt liv. När de inser att tillvaron i Algarve är dyrare än de tänkt börjar jakten på mer pengar och de startar äldreboendet Golden life vars gäster främst är pensionärer från Sverige. I många fall är det svenska regioner och kommuner som betalar för pensionärernas boende.

– Det är mycket satir mot det svenska bidragssystemet, om hur till exempel äldrevården är uppbyggd. Jag ger en liten näsbränna till svenska beslutsfattare.

I bokens pensionärsliv händer mycket – kärlek, död, överdos, covid, polisutredning och internationell flykt. Den osannolika pensionären kommer snart att få en spännande uppföljare, Koffe räddar världen.

Boken uppskattades av andra pensionärer i Algarve men även andra läsare i Sverige gillar den.

– Målgruppen är feelgood-människor, helt enkelt. Jag vill att man ska må gott och vilja läsa mer när man läst klart.

Om författaren:

Peder Bergensten är ingenjören, juristen, företagaren och pensionären som börjat skriva romaner. Föddes i Boden på 40-talet. Arbetade först inom staten men blev sedan egen företagare. Drev ett handelsföretag och tillbringade många år i Kina. När han blev pensionär bosatte sig han och hans hustru Lena i Algarve. Där har han skrivit romanen Den osannolika pensionären.

Den osannolika pensionären

Den osannolika pensionären
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor165
Vikt200 gr
Utgiven2023-01-24
SABHc.01
ISBN 9789189702257

Ett pensionärspar, Stig och Sonja, beslutar sig för att flytta till Portugal. Efter en lång, mödosam och dyrbar etablering på Algarvekusten upptäcker de att de är i behov av kassaförstärkning. De startar ett ålderdomshem som växer och blir framgångsrikt. Men oförutsedda händelser gör att allt går i kras. En humoristisk roman, välskriven och lättläst. En tänkvärd satir över den svenska välfärden.

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se