Studora och Natur & Kultur i nytt samarbete om kurslitteratur

Studora erbjuder kurslitteratur och studiehjälpmedel till högskolestudenter. Bild: Pressbild

Studora är en plattform med kurslitteratur men även ett digitalt studierum med verktyg för att stötta studenter i lärandet. Sedan starten har utbudet ökat successivt och nu inleds ett samarbete med Natur & Kultur.

Plattformen med kurslitteratur är ett nytt fenomen i högskolevärlden. Även om digitala plattformar i grundskolan är vanliga har universitet och högskolor inte anammat dem vad gäller tillgång till litteratur.

– Det har varit lite långsam utveckling och det finns nog flera skäl till det. Det är upphovsrätter som styr, men man har också traditionellt jobbat med tryckta böcker på universiteten. Efterfrågan har kommit de senaste åren och det kan ha att göra med förändrade studiemönster. Studenterna har med sig arbetssätt från gymnasiet och efterfrågar möjligheten även på högskolan, säger Marie Holgersson, produktchef på Studora.

Plattformen gör mer än att endast tillhandahålla böcker för uthyrning, studenterna kan bland annat samla och strukturera anteckningar och får även tillgång till filmer, poddar och annat extramaterial.

Marie Holgersson konstaterar att Studora är den enda plattformen som har svensk kurslitteratur. Hittills har plattformen erbjudit litteratur från Studentlitteratur och Iustus. Vid starten förra hösten erbjöds 200 titlar, antalet har successivt ökat och i höst finns ungefär 600 titlar att välja på. Samarbetet mellan Studora och Natur & Kultur innebär att förlagets kurslitteratur även finns att tillgå på plattformen.

– För oss är det viktigt att finnas där studenterna finns, och Studora erbjuder ett nytt sätt att nå ut med digitala produkter. Det är en modern lösning till den digitala kurslitteraturen, säger Katarina Blomqvist, förlagschef på Natur & Kultur.

I tider där användningen av digitala lösningar i grundskolan ifrågasatts och regeringen beslutat om statsbidrag för att skolor ska kunna köpa in tryckta läromedel har studenterna på högskolor inte haft något val, det har varit tryckta böcker som gällt. Begagnatmarknaden är stor vad gäller kurslitteratur, och en av Studoras stora konkurrenter. Prismedvetna studenter ska med Studoras hyrmodell kunna få de senaste upplagorna av böckerna på ett bekvämt sätt.

Tjänsten ska ses som ett fullgott alternativ till den tryckta boken, en ökad valfrihet för studenter och inte en absolut övergång från print till digitalt.

– Studora ger ett alternativ, vi vill inte göra valet åt studenterna. Det finns fördelar och nackdelar i båda formaten. Beträffande läsupplevelsen kan det vara svårare att ta till sig material digitalt och med kurslitteratur behöver man ofta bearbeta och läsa om. Samtidigt ger det digitala formatet möjlighet till anpassningar som talsyntes och olika läslägen, vilket gör att fler studenter får tillgång till kurslitteraturen. Att man alltid har böckerna med sig i telefonen eller datorn är en annan fördel, säger Marie Holgersson.

Studora erbjuder uthyrning av enstaka titlar, men har även satt ihop olika kurspaket. Utbudet innehåller litteratur inom bland annat ekonomi, pedagogik och för utbildningar till sjuksköterska, lärare och förskollärare. Fler titlar och ämnesområden tillkommer, diskussioner om samarbete pågår med andra förlag.

– Vi fyller på med både humaniora och samhällskunskap, säger Marie Holgersson.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.