Nej, snabbläsare får inte fler eböcker för sina 100 timmar hos Storytel och Bookbeat

När ljudbokstjänsterna gick från obegränsad lyssning och läsning till 20 eller 100 timmar per månad så upptäckte de kunder som läser eböcker i tjänsterna att det inte spelar någon roll hur snabbt de läser. Bokens längd räknas om till minuter baserat på textens längd.

Boktugg har fått ett antal mejl och i olika grupper på Facebook har en och annan snabbläsare upprört konstaterat att Bookbeat eller Storytel påstått att de förbrukat sina timmar trots att de inte alls läst så många timmar.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Och det är klart att den som läser en bok på sex timmar istället för de tio timmar som ljudboken motsvarar kan känna sig upprörd. “Läs eller lyssna i 20 timmar per månad” utlovas det ju.

Båda tjänsterna använder sig av en formel som baserat på antalet tecken i boken omvandlar detta till timmar som ska motsvara längden på ljudboken. För i vissa fall finns ju ingen ljudbok att jämföra med utan endast eboksformatet.

Det spelar alltså ingen roll ifall du är snabbläsare och läser den där romanen dubbelt så snabbt som Jonas Malmsjö. Parallellt med den debatt som förs inne i branschen där författare och förlag tycker att ersättningen per timme är för låg så finns det alltså läsare som tycker att de borde få böckerna ännu billigare. Vilket kan vara nyttigt att tänka på.

För den som tycker att streamingtjänsterna borde mäta hur lång tid som faktiskt spenderas med en bok, alltså konsumentens lästid kanske man då ska fundera över vad det innebär. Nämligen att den som läser långsamt i så fall ska få färre böcker än idag för sitt abonnemang. Det känns inte särskilt rättvist eller hur?

Och det är inte bara ebokläsande abonnenter som känner sig lurade. Det finns en del lyssnare som tycker att eftersom de lyssnar på 1,5 x hastigheten så borde deras timmar räcka till fler böcker.

Om du vill jämföra de olika ljudbokstjänsterna (eller ebokstjänsterna) Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play så har Boktugg redan gjort det.

Fotnot: Även Nextory har ett alternativ med begränsade timmar (30 h) men de flesta klagomålen gäller Bookbeat, förmodligen för att de var först med tak på lyssning (och läsning).

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …