Nyutgåva av boken “Borta med vinden” varnar för rasism

Affisch från filmatiseringen av "Borta med vinden" från 1939. Arkivbild: Ulf Palm/TT.

Den nya engelska utgåvan av Margaret Mitchells klassiska roman “Borta med vinden” får ett nytt förord som varnar för rasistiskt innehåll, skriver The Telegraph.

Förordet är skrivet av den brittiska författaren Philippa Gregory, känd för de storsäljande böckerna “Den andra systern Boleyn” och “Den vita drottningen”.

I förordet, som har formen av en essä, skriver Gregory bland annat att Borta med vinden försvarar rasism, förhärligar vit överhöghet och för fram slavägarnas syn på den amerikanska söderns historia.

Förlaget Pan Macmillan har inte gjort några förändringar i själva romanen eftersom man menar att det skulle underminera autenticiteten i texten. Men förlaget menar att man inte står bakom framställningen av svarta människors underordning.

Romanen utkom 1936 och blev en omedelbar succé. Tre år senare filmatiserades den med Clark Gable och Vivien Leigh i huvudrollerna och filmen satte ett än i dag svårslaget publikrekord.

Förlaget valde Philippa Gregory som förordsförfattare eftersom man inte ville att “en person med minoritetsbakgrund skulle behöva ta ansvar för att utbilda majoriteten”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.