Eva Lindströms favorit till Alma-priset: “Beatrice Alemagna är poetisk och rolig”

När Eva Lindström i fjol fick veta att hon fick världens största pris för barn- och ungdomslitteratur trodde hon först att någon drev med henne. Arkivbild: Rickard Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT.

Inför tillkännagivandet av årets Almapristagare vet fjolårets pristagare, den svenska bilderboksförfattaren och illustratören Eva Lindström, vem hon tycker borde få priset.
– Beatrice Alemagna är en bra kandidat, säger hon.

Illustratören och bilderboksförfattaren Beatrice Alemagna är född i Italien men bosatt i Paris. Hon beskrivs som en innovativ bilderboksförfattare och fin kolorist och har också fått en lång rad internationella priser, däribland italienska Premio Andersen Award, tyska Huckepack Bilderbuchpreis och franska Grand Prix de l’Illustration.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

På svenska finns bland andra Sånt som försvinner från 2019 och Vad är ett barn? från 2014.

Alemagna har också nominerats till Almapriset flera gånger. Även om juryn kanske inte väljer att ge världens största barn- och ungdomslitteraturpris (fem miljoner kronor) till en bilderboksförfattare två år i rad är hon den som Eva Lindström skulle vilja lämna över stafettpinnen till.

– Jag gillar hennes sätt att teckna, det här poetiskt och roligt på något vis.

Årets pristagare tillkännages på tisdagen. Efter Barbro Lindgren 2014 blev Eva Lindström i fjol den andra svenska mottagaren av Almapriset. Hennes böcker är nu översatta till 15 språk varav åtta tillkommit efter Almapriset. Även i Sverige har fler fått upp ögonen för Eva Lindströms böcker i och med priset, uppger hennes förlag Alfabeta.

– I början var det väldigt mycket saker att göra som jag inte varit så pigg på förut, som att prata, men det gjordes genom samtal vilket jag tycker är helt okej jämfört med att bara stå och föreläsa ensam, säger Eva Lindström.

Nu har arbetsron återvänt.

– På senare tid har jag börjat koncentrera mig igen, säger hon.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: De senaste Almapristagarna

2022 Eva Lindström, Sverige

2021 Jean-Claude Mourlevat, Frankrike

2020 Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Till årets pris är 251 kandidater från 64 länder nominerade.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.