Lättläst-priset ger en ofta förbisedd genre mer plats i rampljuset

Eli Åhman Owetz vann Lättläst-priset 2022 för sin bok Sköna Maj. Bild: Studieförbundet Vuxenskolan

Det finns en efterfrågan på lättlästa böcker, men ändå saknas ofta genren i litterära diskussioner. Ett av syftena med Lättläst-priset är att skapa uppmärksamhet, och nu är det dags att nominera till årets pris.

Sedan 2020 har Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur delats ut. Nu är det dags att nominera till 2023 års pris som delas ut på Bokmässan i höst och utses av en jury bestående av förtroendevalda i förbundsstyrelsen, språkspecialister och läsare med intellektuell funktionsnedsättning.

– En av anledningarna till att vi har skapat det här priset är att Studieförbundet Vuxenskolan har en mycket nära relation med människor med intellektuella funktionsnedsättningar. Vuxenskolan har sedan länge ett författarpris inriktat på nya författare och landsbygd, skulle vi då inte också kunna ha ett litteraturpris i lättläst? Det är bakgrunden till priset, säger Kjell Stjernholm, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan och en av de som ligger bakom priset.

Prissumman är 50 000 kronor för båda prisen och Lättläst-priset delas ut till författare eller bearbetare.

– Pengarna är helt klart en morot och en sporre, men nästan viktigare för författarna och bearbetarna är att genren uppmärksammas. De brinner för den här genren.

Människor med intellektuell funktionsnedsättning är en målgrupp för lästtläst-böcker men det finns flera. Personer med kognitiva funktionsnedsättningar som dyslexi, afasi, demens kan uppskatta böckerna, liksom personer som är nya i svenska språket. Och fler. Kjell Stjernholm pekar på undersökningar som visar att uppåt 25 procent av vuxna svenskar inte kan ta till sig innehållet i en dagstidning, och den internationella undersökningen PIAAC från 2013 som visade att drygt 13 procent av vuxna svenskar har stora lässvårigheter.

– Läsförståelse är inte en svartvit grej, det är en flytande skala.

Att kunna läsa böcker är viktigt på många olika sätt, inte minst för att kunna hänga med i samtal men också för välbefinnandet och för att kunna odla intressen. Ändå är lättläst-genren sällsynt i litteraturdiskussioner. Kjell Stjernholm vill gärna se att bra lättläst litteratur lyfts fram.

– Vi vill visa att lättläst-genren har en egen kvalitet.

Att skriva lättläst är inte lätt. Att få fram nyanser i texten men ändå göra språket lättillgängligt är svårt både för författare och bearbetare av redan utgivna böcker. En konstnärlig utmaning, konstaterar Kjell Stjernholm.

Trots frånvaron i många litteratursammanhang hittar böckerna sina läsare, men kanske inte alla som skulle behöva dem. Känner man inte till genren kan alternativet vara att inte läsa alls.

– Jag lyssnade på hjärnforskaren Martin Ingvar som var tydlig med att läsning är en färdighet precis som cykling. Man måste hålla i den för att behålla den. Människor som tycker att läsning är svårt och slutar läsa eller tycker att böckerna som sätts i händerna på dem är för svåra behöver veta att det finns mer lättlästa böcker. Förlagen säger att det finns en efterfrågan på de här böckerna. Behovet finns där.

Om Lättläst-priset:

Priset delas ut på Bokmässan och nomineringstiden pågår till och med februari månad. Det är fritt fram för vem som helst, även författare, att nominera en lättläst skönlitterär bok för vuxna som getts ut under 2021 och 2022. Bland de nominerade böckerna väljer bibliotekarier som arbetar med lättläst litteratur ut sex finalister som går vidare till juryn bestående av experter och läsare. Priset, 50 000 kronor, tillfaller författaren eller bearbetaren om det gäller en redan utgiven roman som bearbetats till lättläst.

Mer information finns på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.