Dagens 8 januari 2023

Dagens boknyheter

đŸŒč Dödsfall. ”Det Ă€r med sorg vi har nĂ„tts av beskedet att författaren Ulla-Maria Andersson har lĂ€mnat oss, efter en lĂ€ngre tids sjukdom”, skriver Norstedts. Ulla-Maria Andersson debuterade vid 58 Ă„rs Ă„lder med den sjĂ€lvbiografiska romanen Du skulle sagt som det var (2014). Förra Ă„ret kom Skamluvan som var tĂ€nkt som första boken i en historisk trilogi.

📊 UK-toppen. NĂ€r The Bookseller summerar de bĂ€stsĂ€ljande böckerna i UK under 2022 toppas listan av Colleen Hoovers It Ends with Us (693 850 exemplar). Hoover har ytterligare fyra titlar pĂ„ topp 50. Hon har tre pĂ„ topp 7 men det övertrĂ€ffas faktiskt av Richard Osman vars tre titlar innehar plats 2, 3 och 4 och tillsammans sĂ„lde nĂ€stan 1,6 miljoner exemplar.

📉 Pappersboksfall. Efter tvĂ„ ovĂ€ntat starka pandemiĂ„r sĂ„ minskade försĂ€ljningen av tryckta böcker i USA med 6,5 procent under 2022 till 788,7 (843,1) miljoner böcker. Men det Ă€r fortfarande 11,8 % över 2019 Ă„rs siffror, pĂ„pekar Publishers Weekly. Skönlitteratur för vuxna var den enda kategorin som ökade dĂ€r Colleen Hoover hade de tre mest sĂ„lda romanerna.

đŸȘ Bokhandelsnamn. Octavias’ Bookshelf Ă€r namnet pĂ„ en ny bokhandel som ska öppna i februari i Pasadena, Kalifornien. Den Ă€r uppkallad efter sci fi-författaren Octavia E. Butler som var född och uppvuxen i staden. LitHub berĂ€ttar Ă€garen hoppas kunna lyfta fram fĂ€rgade författare. Butler var en av de första att anvĂ€nda svarta huvudpersoner i sci fi-romaner.

🎧 Jallai-i-topp. Årsskiftet innebar Ă€ven skifte i toppen pĂ„ Storytels lista över de mest lyssnade ljudböckerna. HĂ€r Ă€r topp 3 för tiden 26 december – januari (vecka 52):
1.Illegalisten, Anders Jallai, upplÀst av Reine Brynolfsson, Pub Lic
2. Havsörnens skrik, Karin Smirnoff, upplÀst av Reine Brynolfsson, Bokförlaget Polaris
3. Skred, Sara Strömberg, upplÀst av Katarina Ewerlöf, Modernista

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ny inspirerande resehandbok, med tÄg till Italien och Medelhavet

Den efterlĂ€ngtade uppföljaren till de populĂ€ra ”Rivieran inom rĂ€ckhĂ„ll” och ”Languedoc inom rĂ€ckhĂ„ll” Ă€r Ă€ntligen hĂ€r. Ta del av de bĂ€sta rĂ„den om hur du tar dig till norra Italien pĂ„ det smartaste och mest hĂ„llbara sĂ€ttet att resa: med tĂ„g.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer fÄr det svÄraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rÀdda mÀnskligheten frÄn att dö ut.

Fotobok dÀr det tysta landskapet ges en röst

Johanna SyrĂ©n fĂ„ngar i denna dokumentĂ€ra fotobok det moderna lantlivet i en vĂ€rld i förĂ€ndring. Genom bilder och berĂ€ttelser ger hon en inblick i mĂ€nniskors liv och deras nĂ€ra band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse vĂ„ra gemensamma vĂ€rderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med pĂ„ en resa genom historien och nutiden och vĂ€cker frĂ„gor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hĂ„llbar framtid. 

FrÄn dataspel till vÀrldar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccĂ© och AkvarellkonstnĂ€r

Stefan Gadnell, kÀnd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker frÄn 90-talet, Àr idag en framstÄende akvarellmÄlare och författare.