Storytel följer efter Bookbeat och inför ett nytt lyssningstak på 100 timmar. Unlimited finns dock kvar – med ett högre pris. Samtidigt som man kör en kampanj med halva priset i ett halvår – för nya kunder.
Prenumerationstjänsterna har insett, kanske efter påtryckningar från förlag och författare, att abonnemang som ger obegränsad lyssning på ljudböcker inte är hållbara i längden.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
I ljudboksgrupper på Facebook är det inte ovanligt med vittnesmål från folk som lyssnat på 200 böcker under ett år och liknande. Eller för att sätta det i perspektiv: 200-300 timmar i månaden.
Förlag och författare tycker att en ersättning på 2,00-2,50 kr per timme är i underkant. En storlyssnare kostar alltså även på denna nivå 400-600 kr per månad men har hos Storytel kunnat betala 179 kr (vilket man höjde till i augusti 2021). Storytel har i och för sig löst den ekvationen genom revenue share, alltså fördelning av intäkter. Vilket i sin tur inneburit att storlyssnare sänkt intäkerna för alla författare och förlag.
Storkonsumenter kostar för mycket
Bookbeat har varit tydliga med att de inte längre tror att Unlimited fungerar eftersom de få kunder som konsumerar så mycket kostar för mycket.
– Endast runt fem procent av användarna lyssnar och läser mer än 100 timmar per månad. De står samtidigt för över 20 procent av all lyssning och läsning. Det är den gruppen som hållit uppe priset för de som historiskt lyssnar och läser mindre, när ett högt pris för en användare som bara lyssnar exempelvis 20 timmar per månad kompenserat olönsamma ”heavy users”, sa Bookbeats VD Niclas Sandin tidigare i höst när Bookbeat gjorde tidsbegränsade abonnemang till huvudprodukt.
Storytel har visserligen tidigare introducerat ett lågprisabonnemang med 20 timmar för 129 kr men huvudprodukten har hela tiden varit Unlimited. Utöver det har man haft möjligheten att koppla på ett barn till varje vuxenkonto där även barnet kunnat lyssna obegränsat i tid – men endast böcker upp till 12 år.
Storytel höjer priset på Unlimited
Nu händer det saker med abonnemangen. Efter julhelgen höjdes priset på Unlimited till 229 kr samtidigt som de introducerar den nya nivån Premium för 169 kr (som Unlimited kostade före prishöjningen 2021) där lyssningstaket är 100 timmar per månad. För en storlyssnare ökar alltså priset med ca 28 procent.
Det framgår inte riktigt vad som hänt med familjeabonnemanget och de tillhörande barnkontona.
Samtidigt kör Storytel just nu en jättekampanj med halva priset (för nya kunder) i sex månader. Förutom att det säkert sticker i ögonen hos befintliga kunder, vilket kampanjer alltid gör, så är även detta intressant.
Just nu finns nämligen inget “Prova gratis i 30 dagar”-alternativ på Storytels sajt. Istället har man anammat en taktik som är vanlig bland tv-streamingtjänster. När Disney+ lanserades i Sverige var det inte genom att man kunde prova gratis utan genom att man kunde teckna ett helt år till halva priset, som därefter förnyades automatiskt till fullpris.
Nej, förresten. Storytel har kvar “Prova 7 dagar gratis” på Unlimited-abonnemanget. Där erbjuds inte heller halva priset i sex månader.
Dags att fasa ut prova gratis?
Både Bookbeat och Nextory har (i skrivande stund) som vanligt prova gratis i 30 dagar. Är den svenska ljudboksmarknaden nu så mogen att det är dags att lämna prova-gratis-i-XX-dagar-träsket? Det är ju inte så att det är dyrt att prova på när en månads ljudboksabonnemang är billigare än att äta på McDonalds.
Om vi ska spekulera så har Storytel under hösten fått en del kunder från Bookbeat, i kategorin storlyssnare. De bästa och de sämsta kunderna. De som fullkomligt älskar tjänsten och ljudböcker, men som ekonomiskt är helt olönsamma.
Storytel har insett att något måste göras och höjer därför priset för dessa kunder och hoppas att de ändå stannar. Men en del av dem kanske istället hoppar över till Nextory eller Bokus Play som alltså fortfarande erbjuder billigare abonnemang utan tak.
Studera priserna nedan. Det påminner lite om mobiloperatörernas sätt att differentiera sig. Det går inte att på ett enkelt sätt säga vem som är billigast eftersom det beror på om man är en eller flera som delar på abonnemanget. Dessutom spelar det in vilket lyssningsmönster du har, om du lyssnar väldigt mycket under perioder och ingenting alls sedan kan ett visst abonnemang bli billigare.
Trenden är dock tydlig. Vi går mot någon form av lyssningstak på abonnemangen eftersom ersättningen till förlag och i slutändan författare måste höjas. Det blir helt orimligt i längden att någon lyssnar på 10-20 böcker i månaden och betalar under 200 kr för det. Hur mycket man än kan älska det som konsument.
Prisjämförelse mellan de fyra stora:
Storytel
- Basic 129 kr/mån (1 konto, max 20 timmar)
- Premium 169 kr/mån (1 konto, max 100 timmar)
- Unlimited 229 kr/mån (1 konto, lyssna obegränsat)
Nextory
- Silver 139 kr/mån (4 profiler men bara en kan använda appen åt gången, max 30 timmar per månad)
- Guld 179 kr/mån (4 profiler, en kan använda åt gången, Lyssna obegränsat)
- Familj 219-279 kr/mån (4 profiler, 2-4 profiler kan använda åt gången, Lyssna obegränsat)
Bookbeat
- Basic 99 kr/mån (max 20 timmar, 1 profil. Köp extra profiler för 49 kr/mån)
- Premium 149 kr/mån (max 100 timmar. Köp extra profiler för 69 kr/mån)
Bokus Play
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!
- Bas 79 kr/mån (1 bok per månad, ej nyttjad sparas till nästa månad)
- Premium 149 kr/mån (obegränsad lyssning, 1 samtidig användare)
- Familj 229 kr/mån (obegränsad lyssningar, 3 samtidiga användare)