Författare delar på 1,1 Mkr i stipendier från Natur & Kultur

Natur & Kulturs särskilda stipendium är på 100 000 kronor. Pressbild/NoK.

Natur & Kultur delar ut stipendier på vardera 100 000 kr till Wanda Bendjelloul, Linda Bondestam, Ida Börjel, Ingrid Elam, Tsegabrhan Goitom, Lars Jakobson, Pamela Jaskoviak, Jan Jörnmark, Jan Lööf, Carl Johan Malmberg och Maria Maunsbach.

December är en högtid för litterära stipendier i alla dess former. Natur & Kultur är en av de stora utdelarna av stöd till författare.

Natur & Kulturs särskilda stipendium ska premiera litterära insatser och ge uppmuntran till fortsatt arbete. På initiativ av stipendiekommittén ges stipendiet i år till följande elva personer som får vardera 100 000 kr:

Wanda Bendjelloul (1975), kulturjournalist som har gjort en stark litterär debut inom modern och nyskapande arbetarlitteratur.

Linda Bondestam (1977), en originell och rolig konstnär och illustratör som gör färgstarka och engagerande bilderböcker för alla åldrar.

Ida Börjel (1975), en av våra mest uppfinningsrika poeter, som visar hur konceptuellt anlagd poesi kan vara estetiskt, politiskt, etiskt och existentiellt betydande.

Ingrid Elam (1951), en skarp läsare och litteraturkritiker som är lärd, läsvärd och berikar sina läsare med bildning.

Tsegabrhan Goitom (1984), journalist och författare som kom till Umeå som fristadsförfattare från Eritrea 2020. I Sverige har han gett ut två böcker.

Lars Jakobson (1959), en skarp essäist som förnyar den svenska prosan och tänjer på fiktionens gränser.

Pamela Jaskoviak (1966), en mångsidig poet med en fin känsla för rytm och återkomster i språket.

Jan Jörnmark (1959) , en unik röst i forskarsamhället. Med text och foto låter han övergivna platser spegla samhällsutvecklingen.

Jan Lööf (1940), konstnär och en stark kulturpersonlighet som skapar fantasifulla, tidlösa berättelser och karaktärer.

Carl Johan Malmberg (1950), sakprosaförfattare och kritiker som överskrider gränserna mellan konst, litteratur och musik.

Maria Maunsbach (1990) vitaliserar den muntliga skrönan och kommenterar autofiktionen i en vindlande berättelse om Höör.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.