Vem är egentligen den mest översatta svenska författaren? Många listor finns med olika beräkningsgrunder. Selma Lagerlöf har nämnts som den mest översatta under sin livstid, Astrid Lindgren toppar de flesta försök till listor med över 100 språk registrerade. Men vem toppar listan över Sveriges mest översatta nu aktiva författare?
Hur ser det ut i dagens Författarsverige? För att göra en tydlig avgränsning tillfrågades förlag och agenturer om deras nu aktiva författare som översatts till fler än 30 språk – och vi har ett resultat. Listan rymmer författare till såväl deckare och relationsromaner som barnböcker.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
På tredje plats, med översättningar till 43 språk, hittar vi Camilla Läckberg. På andra plats, med 46 språk, finns Fredrik Backman. I topp, med översättningar till 48 språk, är Thomas Erikson.
Thomas Eriksons skönlitterära böcker är översatta till sju språk, men det är med böckerna i serien ”Omgiven av …” som han verkligen nått ut i världen.
– Det är surrealistiskt men väldigt värmande, säger han om resultatet.
Själv hade han möjligen gissat på Camilla Läckberg som överst på listan, men är hedrad över att ha så många läsare på så många platser.
– Varje vecka får jag mejl från alla världsdelar. Jag föreläser och försöker hjälpa så många som möjligt, jag är glad och hedrad.
Sveriges mest översatta nu aktiva författare
- Thomas Erikson 48 språk
- Fredrik Backman 46 språk
- Camilla Läckberg 43 språk
- David Lagercrantz 41 språk
- Jonas Jonasson 41 språk
- Liza Marklund till 40 språk
- Lars Kepler 40 språk
- Martin Widmark 38 språk
- Sofia Lundberg 37 språk
- Niklas Natt och Dag 37 språk
- Erik Axl Sund 37 språk
- Hjorth & Rosenfeldt 34 språk
- Anders de la Motte 33 språk
- Jonas Bonnier 33 språk
- Anders Hansen 33 språk
- Johan Theorin 32 språk
- Anders Roslund 32 språk
- Arne Dahl 32 språk
- Leif GW Persson 31 språk
- Stina Jackson 31 språk
- David Sundin 31 språk
- Jens Lapidus 30 språk
Listan är korrekt utifrån de svar som kommit in från förlag och agenturer. Kontakta gärna redaktionen med eventuella kompletteringar.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!