Dagens 2 november 2022

👨‍🍳 Gladmatbok. För fem år sedan satte boken ”Happy Food” av stjärnkocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart kopplingen mellan mat och psykiskt välmående på kartan. Efter tre böcker i serien släpps ett samlat verk som ”gör det enkelt att applicera Happy Food-konceptet i praktiken: Happy Food : Samlade recept & råd.

🎧 JussiLjudDrama. Danska författaren Jussi Adler-Olsen skriver ett ljuddrama i sex avsnitt för Podimo, berättar Bogmarkedet. Det är novellen Små diskrete drab från 2011 som moderniserats och skrivits om för att passa ljudformatet. Fyra skådespelare gör rösterna och dessutom har Johan Wohlert från indierockbandet Mew engagerats för att skriva originalmusik till serien.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

🎥 Indisk succé. Indisk-amerikanska författaren Alka Joshi toppade listorna i USA med debutromanen Hennakonstnären som även valdes ut av Reese Witherspoons bokklubb. Den filmatiseras nu för Netflix med Freida Pinto från filmen Slumdog Millionaire i huvudrollen. Imorgon släpps Den rosa stadens hemligheter, den andra delen i Jaipurtrilogin, på svenska.

🔇 Spotifylov. Ska vi tolka det som att Spotify menar allvar med sin satsning på ljudböcker? Breakit rapporterar att bolaget gett alla sina 6000 anställda runtom i världen Läslov (okej, de skriver höstlov som de kallar Spotify Wellness Week) då de uppmanar personalen att ”göra något som skänker dem lycka”. Det måste ju vara att läsa en bok. Eller lyssna. För att sedan komma tillbaka pigga och utvilade med en plan för att erövra ljudboksmarknaden. Varför bjuder inte alla bokförlag sina anställda på en läslovsvecka?

💰 Simon & Profits. USA:s tredje största förlag Simon & Schuster är uppsatta på transferlistan av sina ägare Paramount (fd Viacom CBS) som till och med sålt till Penguin Random House men har fått röd flagg av Justitiedepartementet. Trots detta lyckas VD Jonathan Karp få personalen att fokusera och fortsätta ge ut lönsamma böcker. Publishers Weekly rapporterar att försäljningen under årets första nio månader ökat 19 % jämfört med 2021 till 863 miljoner dollar och vinsten ligger på 223 miljoner dollar (+29 %). S&S är på väg mot ett rekordår. Kanske prislappen på förlaget inte sjunker även om PRH underkänns som köpare?

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

🛡️ Ny ägare. Danska bokbranschsajten Bogmarkedet får ny ägare. Redaktören Jesper Provstgaard Kristiansen övertar majoriteten av ägarskapet från Kristian Sondt som tog över i januari 2021, skriver sajten. Bogmarkedet har sedan dess ökat omsättningen och antal abonnenter men kan fortfarande inte ”stå på egna ben”. Den nya ägaren räknar därför med att sälja konsulttjänster som sidointäkt. Bogmarkedet har funnits sedan 1854 och som du räknat ut var det inledningsvis en papperstidning. Ägarbytena har varit flera de senaste tio åren.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.