Mats och Åsa Ottosson har skrivit Hemma därute – handbok i naturnärhet som blivit utsedd till Årets Pandabok 2023 av Världsnaturfonden. Ambitionen är att fler ska ha möjlighet att uppleva naturen. Idag fick de ta emot ett diplom av Kronprinsessan Victoria.
Börja enkelt, det är en återkommande uppmaning i boken Hemma därute – handbok i naturnärhet. Många lägger ribban för högt och tror att det är märkvärdigare än det är att vara ute i naturen och det vill författarna och journalisterna Åsa och Mats Ottosson råda bot på. Med boken vill de visa att det inte behöver vara så svårt.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Tanken är att sänka den eventuella tröskeln ut, eller in beroende på hur man vill se det, i naturen, säger Mats Ottosson.
Författarna har tänkt särskilt mycket på de som inte känner sig så hemma i naturen, trots att de gärna skulle vara ute mer. Varvat med handfasta tips finns berättelser om människor som hittat sin väg till naturnärhet, som för övrigt är ett ord lanserat av författarna. Innebörden är glasklar.
– Det är ingen tävling, det här med naturnärhet. Det finns alltid en risk att man försöker få det att se häftigt och coolt ut, men den minnesvärda upplevelsen har ganska lite att göra med vilken färg på skaljackan man har.
Han har märkt ett ökat intresse för uteliv och som programledare för radions Naturmorgon har han aldrig fått så många frågor som nu. Vad är det här för insekt? Vem har bajsat här? Vad är det här för fågel?
– Vi har länge haft en trend bort från naturen på grund av urbaniseringen. Men de senaste åren, redan innan pandemin, har det varit ett kraftigt ökat intresse för att till exempel vandra och sova ute. Det är så mycket av det vi gör nu som pågår framför skärmar och jag tror att det finns en längtan efter naturen.
Boken som har kallats en inspirations- och instruktionsbok de luxe har illustrerats och formgivits av Mattias Käll och inte mindre än sex fotografer har tagit de många bilderna.
– Vi fick lyxen att välja ut och använda oss av ett halvdussin duktiga fotografer och har tecknade illustrationer. Så brukar inte en Pandabok se ut, det brukar vara en fotograf som arbetat länge med ett ämne.
Det här är inte första gången Åsa och Mats Ottossons böcker utses till Årets Pandabok. År 2012 uppmärksammades deras bok Kor – en kärlekshistoria och 2005 fick de priset i barnboksklassen som då fanns med Äventyret Naturen: från asfaltdjungel till ögonkorall.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!