Dagens 19 oktober 2022

📉 Läsras. Läsandet i skolan minskar trots allt tal om vikten av lästräning. 87 procent av ­niorna läste mindre än en sida skönlitteratur en vanlig skoldag 2017, jämfört med 62 procent 2007. Bland sexorna är andelen uppe i hela 81 procent, jämfört med 44 procent 2007. Det visar en forskningsstudie, skriver Ämnesläraren. Hur det ser ut idag framgår inte men lärare vittnar om att det inte finns utrymme att avsätta mer tid till läsning i skolan.

📗 Ny bok. Bettina Bieberstein Lee skrev Korpsystrar som nominerades till Årets deckardebut 2018 på Crimetime. Imorgon släpps Svinakungen, tredje delen i serien om journalisten Hanna Axelsdotter på WAPI/Gyldendal.

📘 Ny bok 2. Nemo Hedén driver två framgångsrika podcasts: En beroendepodd och intervjupodden Nemo möter en vän. År 2016 släppte han sin självbiografiska bok Ingen. I januari 2023 kommer Nemo Hedén med en ny bok som har titeln Beroende – vad det gör med oss och de vi älskar, där han förutom drogberoende belyser spel-, socker-, sex- och relationsmissbruk.

🛑 HarperStrike. Facket på HarperCollins i USA har röstat för att strejka måndag 7 november. Förhandlingar mellan facket och förlaget har pågått i elva månader och de anställda strejkade den 20 juli. De kräver högre lön, ökad mångfald och bättre skydd för facket.

💰 Miljondeal. Lägg debuterande författaren Jordan Lees namn på minnet. Han är agent på The Blair Partnership men har nu skrivit en barnbokstrilogi, The Whisperwicks, och fått ett sjusiffrigt förskott för världsrättigheterna (tio språk har redan sålts vidare, Sverige fanns inte med bland dessa), skriver The Bookseller. Med andra ord en bra bit över 12 Mkr. Första boken The Labyrinth of Lost and Found släpps i april 2024.

🎦 Filmatisering. Natur & Kulturs prisbelönta bokserie Månvind & Hoff av författaren Johan Rundberg ska filmatiseras. Först ut är Nattkorpen, som kommer att produceras och distribueras av SF Studios.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.