I flera år fanns fyra exemplar av en bok med IS-propaganda att låna på bibliotek i Göteborg. Ett nytt system vid inköp av böcker ska göra att missen inte upprepas, enligt enhetschef Malin Sandell.
I boken på arabiska beskrevs bland annat hur man ska bränna demokratiivrare levande och hur man med våld och blod tar över områden för att bygga upp nya kalifat, rapporterade P4 Göteborg som upptäckte boken.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Malin Sandell, enhetschef för Media Göteborg stad, förklarar hur det är möjligt att boken från början hamnade på biblioteken i Göteborg.
– Boken är registrerad i vårt biblioteks datasystem 2017 och då hade vi en helt annan inköpsorganisation än vad vi har i dag. Just med den här boken hade vi ett abonnemang med en leverantör där vi hade gjort en beställning att vi ville ha si och så många språk och antal exemplar. Så fick vi en direktleverans in i vårt system, säger hon.
Granskas av språkkunniga
Efter det har inköpssystemet ändrats för att säkra kvaliteten, enligt Malin Sandell. Leverantören i fråga finns inte kvar.
– Från i år har vi en medieenhet som gör samordnade inköp. Där finns specialistkompetens och också språkkompetens som täcker flera språk, bland annat arabiska. Skillnaden är att vi i dag alltid säkerställer vad det är vi köper in. Problemet är att vi får in väldigt knapphändiga uppgifter från våra leverantörer och det gör att man behöver se på böckerna en extra gång.
Böckerna förstörda
I dag handlas böcker inte längre in på abonnemang, utan man har ett ramavtal som grundar sig på en bedömning från bibliotekarierna. Dessutom finns i dag riktlinjer hos kulturförvaltningen, vilket inte fanns när IS-boken köptes in.
Det går dock inte att helt garantera att dylika misstag aldrig sker, enligt Sandell.
– Men gemensamt för allt vi har på hyllan ska vara att det följer kulturförvaltningens riktlinjer.
De fyra exemplaren av boken med IS-propaganda, som fanns på biblioteken i City, Angered och Biskopsgården, har tillsammans lånats ut tio gånger. Böckerna har nu förstörts.
Text: Katri Artta Svarfvar/TT
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!