Dagens 15 oktober 2022

🔎 Faktagranskare. Populärvetenskapliga böcker kan vara osakliga, felaktiga och direkt vilseledande, skriver Dagens Nyheter. ”Det står böcker i bokhandlarnas hyllor om psykologi som egentligen borde stå bland underhållning”, säger Dan Larhammar vid Uppsala universitet. Han föreslår att det skapas en tjänst där vetenskapsakademier erbjuder faktagranskning av bokmanus och betonar att ”det inte handlar om att censurera. Det handlar om att författaren ska vara tydlig med när det är den etablerade uppfattningen som presenteras, och när det är författarens eller någon annans egna idéer och spekulationer.”

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.