En av dem blir ny kulturminister – eller någon helt annan

Vem blir kulturminister i den nya regeringen? Övre raden till vänster Christer Nylander (L), Kristina Axén Olin (M), Hans Wallmark (M), Olof Lavesson (M) och Roland Utbult (KD). Foto: Riksdagen/TT.

Inom kort kan en ny regering och en ny kulturminister vara på plats.Vem det blir är ett öppet kort.
Sannolikt blir namnet en överraskning, säger kulturforskaren Tobias Harding.

Av de senaste kulturministrarna har många varit nybörjare och tillträtt sin allra första ministerpost när de utnämnts till kulturminister. Vissa av dem har också beskyllts för att inte vara kulturintresserade på riktigt. Namn som nämns som tänkbara kulturministerkandidater är framförallt Liberalernas Christer Nylander (som dock har lämnat riksdagsarbetet i protest mot SD-samarbetet) och Moderaternas Kristina Axén Olin.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Tobias Harding, professor på fakulteten för humaniora och kultur på Universitetet i Sørøst-Norge har forskat i svensk kulturpolitik i 20 år. Han tycker att det är svårt att peka ut en favorit till posten.

– Det är inte helt omöjligt att det blir någon som står helt utanför partipolitiken, det har hänt tidigare, säger han och syftar på de tidigare kulturministrarna Alice Bah Kuhnke och Cecilia Stegö Chilò som båda sågs som överraskade val.

Tobias Harding utesluter inte heller att SD, om partiet otippat skulle få en ministerpost i regeringen, kan få just posten som kulturminister. Det skulle i så fall innebära en radikal förändring av kulturpolitiken till en stark tonvikt på svensk kultur.

– Skulle SD få posten kan kulturministern bli en högt profilerad SD-politiker. Posten har inte så hög prioritet hos andra partier. Högerpartierna kan tänkas ge bort kulturministerposten på samma sätt som när Socialdemokraterna gav bort posten till Miljöpartiet, säger han.

En synbar person

När det gäller de kandidater som figurerar i spekulationerna är det två som sticker ut med god erfarenhet av kulturpolitik, enligt Tobias Harding:

– Både Liberalernas Christer Nylander och Moderaternas Olof Lavesson har varit aktiva inom kulturpolitiken tidigare. Liberalerna är kända för att ha prioriterat kulturfrågor förr och Olof Lavesson var en synbar person i kulturutskottet. Han är dessutom kulturnäringsinriktad och kan rättighetsfrågorna, säger han.

Andra kulturministerkandidater som nämns i sammanhanget är Kristina Axén Olin och Hans Wallmark, båda moderater. Det som kan vara till Axén Olins fördel är att hon är en tidigare tung moderatpolitiker med Stockholmsanknytning. Hans Wallmark förknippas nu mest med utrikespolitiska frågor. Att hans namn dyker upp förvånar Tobias Harding, men han tycker inte att det är orimligt:

– Han uppfattas nog som kulturintresserad och har diskuterat kulturfrågor tidigare. Det kan också uppfattas som en fördel att han har varit internationellt aktiv och suttit i Nordiska Rådet.

Mindre trolig

Hans Wallmark ses också som en ledande moderat politiker, även om hans område inte främst varit kultur, enligt Harding.

Att Kristdemokraternas Roland Utbult nämns som tänkbar kulturminister förvånar honom dock.

– Utbult är inte lika högprofilerad inom området som exempelvis Lavesson. Han har dessutom en konservativ profil och frågan är vilket slags kulturkonservatism det skulle kunna leda till. Han känns som en mindre trolig kandidat, säger han.

Tobias Harding har inget personligt “wild card” till posten och håller alla dörrar öppna.

– Man bör nog vara beredd på en överraskning, säger han.

Text: Vivvi Alström/TT

Fakta: Kulturministerkandidaterna

  • Christer Nylander är Liberalernas före detta ordförande i kulturutskottet. Han anses vara genuint kulturintresserad. Han har dock lämnat riksdagspolitiken och partistyrelsen i protest mot samarbetet med SD.
  • Kristina Axén Olin är Moderaternas kulturpolitiska talesperson. Har även varit finansborgarråd i Stockholms stad. Har efter en utbrändhet 2007 hållit en låg profil. Tidigare musiklärare och rektor.
  • Olof Lavesson är tidigare ordförande för riksdagens kulturutskott och kulturpolitisk samt hbtq-politisk talesperson för Moderaterna.
  • Hans Wallmark (M) är riksdagsledamot med intresse för försvarspolitik. Enligt spekulationerna skulle han kunna få posten som kulturminister som ett tröstpris istället för posten som utrikes- eller försvarsminister.
  • Roland Utbult (KD) är Kristdemokraternas ledande kulturpolitiker. Han är förutom riksdagsledamot även känd som kristen sångare och nämns då och då som kandidat till posten.

Tidigare kulturministrar

Jeanette Gustafsdotter (S), 2021–

Amanda Lind (MP), 2019–2021

Alice Bah Kuhnke (MP), 2014–2019

Lena Adelsohn Liljeroth (M), 2006–2014

Lars Leijonborg (FP) 2006, (tillförordnad i några dagar)

Cecilia Stegö Chilò (M), 2006 (avgick efter tio dagar)

Leif Pagrotsky (S), 2004–2006

Pär Nuder (S) 2004–2004, (tillförordnad)

Marita Ulvskog (S), 1996–2004

Margot Wallström (S), 1994–1996

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …