I nya boken “Gökungen” är Camilla Läckberg tillbaka i Fjällbacka. Den här gången visar sig mordfallet ha trådar som leder ända till Svenska Akademien. Men hon väntar sig ingen reaktion från “de aderton”.
– De skulle nog inte bevärdiga sig att prata med en så simpel författare som jag själv. Och jag har ju deras valspråk intatuerat i nacken, så jag kan alltid vända ryggen till, säger hon.
Camilla Läckberg har de senaste åren lanserat två nya bokserier, minst en tv-serie, en vårdcentral och en energidryck.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Men det är på bekostnad av min fritid. Jag är inte ute på golfbanan så mycket om man säger så.
Inför färdigställandet av Gökungen undanbad hon sig kontaktförsök av vänner och avslöjade i ett Instagraminlägg att hon skriver som allra bäst framför tv:n.
– Vissa författarkollegor tycker att jag är jättekonstig, men jag sitter alltid och skriver i soffan. När det är helt tyst kan jag inte få ur mig ett ord. Det blir mycket true crime-serier och OS, som är det perfekta bakgrundsljudet. Jag är totalt ointresserad av sport så när det är skidskytte kan jag hinna få ned två sidor text, säger hon.
“Svårt att greppa”
Under de senaste två åren, sedan 2020, har Camilla Läckberg utkommit med titlarna “Box” och “Kult” tillsammans med Henrik Fexeus, “Vingar av silver” i Faye-serien, två kortromaner och nu den elfte delen i Fjällbacka-serien. Hur hinner hon?
– Jag måste ha hela dagar vikta enbart åt skrivande, vilket är svårt för många att greppa. Ofta får jag förfrågningar om att ta en tjugominutersintervju mitt i. Det kostar hela skrivdagen, eftersom jag måste gå in i min bubbla och vara helt inne i den världen. Kliver jag ur för en intervju tar det flera timmar att komma tillbaka igen.
Patrik Hedström och Erica Falck har i “Gökungen” fått var sitt mord att lösa. Polisen Patrik kallas in när en känd fotograf hittas mördad och mordet visar sig ha trådar till Svenska Akademien. Erica blir besatt av att få veta som mördade transkvinnan Lola 1980.
– Det var roligt att kasta sig in i hela Svenska Akademien-debatten igen. Jag har nördat in på den och det är något som fascinerar mig oerhört. När det gäller Lola-historien har jag låtit en konsult som forskar och är en del av den världen läsa manus. Jag har inte så stor egen kunskap i transfrågor och det var viktigt för mig att ta hjälp av någon som har det.
Blev tjurig
Med Faye-serien, som hon beskriver som en hyllning till genren som förut kallades “tantsnusk”, slog Camilla Läckberg in på en ny väg. Men att ändra på ett vinnande koncept kan få även en deckardrottnings krona att hamna på sned.
– När jag sade till förlaget att “Hejsan, hoppsan, nu vill jag skriva en blandning av Fay Weldon och Sidney Sheldon” så gjorde de inte vågen direkt. De tyckte snarare att jag skulle fortsätta skriva Fjällbacka. Då blev jag tjurig. Jag är väldigt luststyrd och måste göra det jag brinner för.
Att satsningen skulle lyckas var aldrig en självklarhet, Camilla Läckberg beskriver det som 50/50 risk för ett magplask.
– Men det finns något härligt i att inte bara befinna sig i sin comfortzone och kräma ur sig bok efter bok. Folk hade tröttnat och det hade blivit de här sakta minskande läsarsiffrorna. Det är sådant här som gör att man utvecklas.
Text: Ann Edliden/TT
Ny Fjällbacka-deckare
Gökungen
- Förlag: Bokförlaget Forum
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2022-09-12
- ISBN: 9789137152653
Fakta: Camilla Läckberg om…
… att skriva sexscener.
– Jag hade ångest för att skriva sexscenerna i Faye-böckerna, jag kände mig oerhört smutsig. Men sedan bara släppte något slags spärr, vilket jag verkar ha tagit med mig in i nya boken. Jag har förlikat mig med att mamma läser – och med att hon refererar till dem som “sexböckerna” lite för ofta.
… att alla har en åsikt.
– Ibland på någon privat fest där jag inte känner alla så kommer det alltid fram någon efter några glas som säger “Jag trodde du var en riktig subba men du är ju faktiskt trevlig”. Som kvinna med åsikter kommer det nog lite på köpet, att man ses som besvärlig och en “kärring” och det är något man bara får ta tills världen ändras.
…att själv ha en åsikt.
– Det jag har lärt mig är att när jag reagerar starkt och blir arg på något eller någon, så tar jag numera ett par dagar på mig att fundera igenom det innan jag lägger ut något. Känner jag fortfarande efter ett par dagar att jag vill uttala mig så gör jag det.
Fakta: Camilla Läckberg
Född: 1974
Bor: I villa i Enskede, Stockholm och större villa, känd som “Villa Lumos”, i Tyresö.
Familj: Maken Simon, 35. Barnen Wille, 20 år, Meja, 18 år, Charlie, 13 år, och Polly, 6 år.
Bakgrund: Utbildad civilekonom på Handelshögskolan, arbetade i fem år i telekombranschen innan hon blev författare.
Tidigare böcker i Fjällbackaserien
2003 – “Isprinsessan”
2004 – “Predikanten”
2005 – “Stenhuggaren”
2006 – “Olycksfågeln”
2007 – “Tyskungen”
2008 – “Sjöjungfrun”
2009 – “Fyrvaktaren”
2011 – “Änglamakerskan”
2014 – “Lejontämjaren”
2017 – “Häxan”
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!