Utgivningar idag: Drygt sextio nya titlar i Bokinfo. Bland dessa novellen Valpen av Richard Ford på Novellix. Lite bokbransch-historia i Petter Winge och hans värld : en boktryckare, bokhandlare och utgivare i 1700-talets Nyköping av Christina Mattsson. Ett längre inlägg i skoldebatten är Till kunskapens försvar : Om den svenska skolans förfall och möjliga upprättelse av Hans Albin Larsson. Barnen är i fokus även i boken Medvetet föräldraskap : Om att möta våra barn där de är, inte där vi önskar att de vore av Caroline Bankler och Micke Gunnarsson. Dessutom släpps Kattjakten av Jona Elings Knutsson som ljudbok.
🎂 Födelsedagar: Denna dag föddes amerikanen Archie Goodwin år 1937. Han skrev och redigerade en mängd tecknade serier under 30 år, från början av 1960-talet till 1990-talet då han gick bort. Bland annat skrev han äventyr för Marvel, DC Comics, Warren och Star Wars, och han beskrivs ofta som den mest älskade serieredaktören genom tiderna.
📚 Den 8 september är Internationella läskunnighetsdagen, vilket vi naturligtvis måste uppmärksamma. Dagen instiftades av UNESCO och firades för första gången för 55 år sedan. I år har dagen temat “Transforming Literacy Learning Spaces” vilket handlar om hur vi kan se över olika former av utbildning och lärande för att säkerställa att alla får en god läsförmåga. Än idag finns det 771 miljoner analfabeter i världen. Olika evenemang och initiativ äger rum på olika platser i världen denna dag, och UNESCO delar även ut priser inom ramen för International Literacy Prizes till aktörer som bidrar till en ökad läskunnighet.
Frågan är vad vi ska tipsa om för böcker. Det viktigaste torde vara att läsa, oavsett vad. Men vi lyfter en blandad kompott: Läsningens magi av Maria Heimer handlar om vikten av högläsning och vänder sig till föräldrar och vårdnadshavare. Klaras läsprepp! : att främja läsning bland barn och unga av läsfrämjaren Klara Önnerfält handlar om hur vi gör barn och unga till läsare (här finns också en intervju med Klara Önnerfält). Barnboken Farfars sagostund : en bok om läsning kan användas i läsprojekt och workshops där barnen får inspireras till både läsning och eget skapande.
📈 Bästsäljare. Snart har hon skrivit fler böcker som Robert Galbraith än som JK Rowling. Eller i alla fall är serien Cormoran Strike på väg att bli längre än Harry Potter. Nyligen släpptes sjätte boken The Ink Black Heart som gick direkt in på förstaplatsen på UK Top 50 (före Jamie Oliver) med drygt 50 000 sålda ex första veckan. Lika bra har det inte gått för pseudonymen i Sverige. Endast de tre första böckerna i serien finns utgivna på svenska, den senaste utkom 2016. (The Bookseller)
🏆 Aniarapriset. Hans Gunnarsson får Aniarapriset 2022 (som delas ut sedan 1974 till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna) för novellsamlingen Bormann i Bromma. Förutom en skulptur får han en prissumma på 50 000 kronor. Hans Gunnarsson debuterade 1996 med novellsamlingen Bakom glas och har hittills gett ut ett tiotal böcker.
Juryns motivering: I novellsamlingen “Bormann i Bromma” fortsätter Hans Gunnarsson att utforska medelklassens skuggsidor. Ett anonymt vi tilltalar läsaren och för ut denna på ett gungfly av förbryllat obehag och osäkra skratt. Bakom villaknuten står den banala ondskan på stadiga ben när individens ansvar upplöses i kollektivets kraft. På lustfyllt driven prosa berättar Hans Gunnarsson om vad som kan äga rum i de mellanrum som uppstår mellan människors vilja och förmåga, mellan livets alldaglighet och mystik.
BabblarBio. Den 23 september visas Babblarna för första gången på bio. Filmen Dans & Lek med Babblarna visas nu runt om i Sverige på mer än 100 biografer och är ett samarbete mellan Hatten Förlag och Folkets Hus och Parker. Nyligen släpptes boken Natti natti Babblarna av Iréne Johansson och Anneli Tisell.
Uppdateras under dagen …