Svenska Förläggareföreningen lanserar kampanjen Boken som formade mig, för att inför valet lyfta boken och läsningens betydelse.
Syftet med kampanjen är att uppmärksamma de svenska politikerna på hur viktigt deras arbete är för läsförmågan i landet.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– För att kunna ta aktiv del i det demokratiska samhället är läsförståelsen helt central, och det behövs ett starkt läsfrämjande arbete från politiken för att säkerställa att alla medborgare har den förmågan, säger Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen.
I kampanjen uppmanar Förläggareföreningen Sveriges politiker att i sociala medier dela berättelser om böckerna som format dem.
– Vi vill också belysa hur starka läsupplevelser kan påverka oss. Böcker öppnar dörrar till andra världar och låter läsaren vara med om spännande äventyr, känna starka känslor och se saker ur andra perspektiv. Just läsglädjen märks verkligen i politikernas berättelser, säger Mikaela Zabrodsky.
Inbjudan att delta har gått ut till samtliga riksdagsledamöter och statsråd. Kampanjen pågår fram till valdagen den 11 september. Hittills har representanter från Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna deltagit.
Karl-Petter Thorwaldsson (S) om Barnens Ö av PC Jersild
“Jag är en lyckligt lottad man – tack vare en fackföreningsrörelse med bildningsideal och några finurliga lärare kom böckerna in i mitt liv i mina sena tonår. Efter det var jag såld – böcker är en del av livet – lika viktigt som snus och lagom vackert väder.”
Lawen Redar (S) om Det andra könet av Simone de Beauvoir
“På socialistiskt forum i ABF-huset i Stockholm köpte jag som 18-åring Simone de Beauvoirs klassiska verk Det andra könet. Även om debatten om kön kommit längre än vad som formulerades år 1949, har jag nog levt och påverkats mest av de Beauvoirs devis om hur kvinnan ska åstadkomma politisk, ekonomisk, intellektuell och känslomässig frigörelse från att vara ett objekt till subjekt.”
Christer Nylander (L) om Trälarna av Sven Wernström
“Det är otroligt konstigt att en bok som handlar om en kille som var slav för tusen år sedan kan fånga en ung persons intresse och sedan hänga kvar i minnet under alla dessa år. Det säger kanske något om berättelsers kraft, men också att det finns något allmänmänskligt som spänner över tid och rum, som kan underhålla, förbrylla, engagera.”
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!