Björn Runges filmatisering av Alex Schulmans roman ”Bränn alla mina brev” blir höstens stora svenska drama på bio. Regissörens film berörde författaren djupt.
– Alex påstår att han grät halva filmen. Det vet jag inte, men jag tror säkert att han blev drabbad av den, säger Björn Runge.
”Bränn alla mina brev” får biopremiär den 23 september och bygger på Alex Schulmans roman från 2018 om det triangeldrama han i nutid upptäckte att hans mormor Karin Stolpe och de litterära giganterna Sven Stolpe och Olof Lagercrantz haft på 1930-talet.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
I boken förstår Schulman att den ilska och vrede han bär inom sig kommer från hans förfäder. Historien fängslade regissören Björn Runge.
– Jag blev drabbad av att någonting som har hänt för så länge sedan som 1932 och som egentligen inte finns i medvetandet, ändå ligger och puttrar i släkten i familjen och att det läcker genom generationer. Det är som ett slags radioaktivt ämne, säger Björn Runge.
”Ett glas vatten”
Asta Kamma August spelar huvudrollen som Karin Stolpe, med Gustav Lindh och Bill Skarsgård som Olof Lagercrantz respektive Sven Stolpe.
Björn Runge letade länge efter någon som skulle passa som Karin Stolpe och fastnade till slut för Asta Kamma August.
– Hon hade något väldigt klart över sig, som ett glas vatten. Och det är perfekt för Karin, tänkte jag.
Bill Skarsgård var ett kap för Björn Runge, efter ”It”-filmerna och Netflix-serien om Clark Olofsson är han eftertraktad – och dyr.
– SF var osäkra på honom, för han kostade en del. Då tog jag fram en annan kille – helt okänd – som också var jätteduktig, men som vi kunde få för en tjugondel av Bill, säger Runge och ler.
– Jag tyckte att vi skulle ta Bill. SF våndades ett tag, satt och räknade och till slut tog de honom.
Cannesvinnare på bio
”Bränn alla mina brev” är en av de stora filmerna under en svensk biohöst som är extra späckad eftersom pandemin tvingade många produktioner att pausa och flera premiärer fick skjutas på framtiden.
Strömningstjänsterna spelar också en allt större roll i Filmsverige. Flera av de största satsningarna i höst görs i samarbete med tv-bolag. Bland annat Lasse Hallströms ”Hilma”, som får premiär på Viaplay, strax efter biopremiären i oktober.
Även Moa Gammels romantiska komedi ”Tack för senast!” med Oscar Töringe och Lina Carlehed i huvudrollen kommer till vita duken med stöd från strömningstjänsten Viaplay.
De två svenska filmer som fick fina priser på filmfestivalen i Cannes under försommaren når också svenska biografer.
Ruben Östlund fick Guldpalmen för sin mode- och skönhetsindustrisatir ”Triangle of sadness”. Den filmen får svensk biopremiär den 7 oktober.
Tarik Saleh fick manuspriset i Cannes för ”Boy from heaven”, den politiska thrillern som utspelas i Kairo. Filmen når svenska biografer den 11 november.
Rolf Lassgård är kanske den skådespelare som har jobbat hårdast inför hösten. Lassgård är med i tre filmer under hösten. Dels Richard Hoberts drama ”Kärleksbevis”, dels i den romantiska komedin ”Andra akten” mot Lena Olin och sedan även som bullrig amerikansk affärsman i det tyskspråkiga dramat ”Schack”.
Text: Mikael Forsell/TT
Specialutgåva av Alex Schulmans bok med filmomslag
Bränn alla mina brev
- Förlag: Bookmark Förlag
- Format: Danskt band
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2022-08-18
- ISBN: 9789189585218
Fakta: Höstens svenska filmer baserade på böcker – i urval
+ 9/9: ”Mamma Mu hittar hem”.
En ny långfilm om de folkkära barnfigurerna Mamma Mu och Kråkan, med Rachel Molin och Johan Ulveson som röster.
+ 23/9: ”Bränn alla mina brev”.
Björn Runge filmatiserar Alex Schulmans roman om morföräldrarnas triangeldrama med Olof Lagercrantz. Asta Kamma August, Gustav Lindh och Bill Skarsgård gör huvudrollerna.
+ 28/10: ”Lasse Majas detektivbyrå – Skorpionens gåta”.
Vem är det som stjäl saker i Valleby och lämnar ledtrådar kopplade till rymden? Lasse och Maja utreder.
+ 25/12: ”Håkan Bråkan”.
En barnvakt, en dataspelstävling och några inbrottstjuvar är ingredienserna för Håkan Bråkan den här gången i den stora familjefilmen till jul.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!