Författaren Carl-Göran Ekerwald, 98, tilldelas Leninpriset på 100 000 kronor.
“Likt en helt originellt otypisk vänsterintellektuell och nutida Diderot eller Gramsci, har med livet som insats och hat mot de likgiltiga, denne jämtländske skogvaktarens pojke och enmansencyklopedi, under snart 100 år gestaltat och förmedlat en sig ständigt vidgande bildningsresa genom historien, konsten, litteraturen och musiken”, lyder en del av motiveringen.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Ekerwald är överraskad över tillkännagivandet, berättar han för Hallands Nyheter.
– Ja, jag är ju inte så politiskt tydlig som man förväntar sig av en som gillar Jan Myrdal. Jag tackade ja till priset efter att ha läst motiveringen, som är storartad och kanske smickrar mig lite för mycket. Jag står nära både Myrdal och Lenin och tar emot priset med glädje, säger han till tidningen.
Dubbelt bokaktuell
Författaren Carl-Göran Ekerwald fyller 99 år dagen före nyårsafton, men har inga planer på att sluta skriva. I höst ger han ut en ny diktsamling och i början av nästa år kommer ytterligare en bok.
– Jag har haft tur i livet och skäms när jag tänker på alla vänner som har gått bort. Det är nackdelen med att bli gammal. Jag saknar exempelvis Sara Lidman, säger han till Hallands Nyheter.
Priset på 100 000 kronor delas ut av Varbergsprofilen och hotellägaren Lasse Diding till en författare eller konstnär som verkar i en vänstertradition. Utdelningen äger rum på Varbergs teater 5 november.
Kritiserat pris
“Ett extra Leninpris på 50 000 kronor” delas ut i år och fördelas jämnt mellan offer för krigen i Ukraina och Jemen, enligt ett pressmeddelande.
Tidigare pristagare är bland andra Roy Andersson, Jan Guillou och Sven Wollter. Priset har mött kritik sedan det delades ut för första gången 2009. Författaren Susanna Alakoski har avböjt utmärkelsen då hon inte ville bli förknippad med diktatorn Lenin.
Från och med i år får priset sitt ursprungliga namn tillbaka: Jan Myrdals stora pris – Leninpriset.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!