Cyril Hellman: Jag brände nästan ut mig när jag skrev

Författaren Cyril Hellman. Foto: David Ammer

I boken En resa genom krigets Ukraina skildrar Cyril Hellman intensiva dagar på plats i Ukraina under krigets första skede. Nu kommer den i en andra upplaga, där delar av vinsten doneras, och en uppföljande bok är under arbete.

I maj kom Cyril Hellmans bok från hans resa i krigets Ukraina ut. Hans tanke var att släppa boken i september-oktober men förlaget Stevali ville annorlunda, de ville snabbt få ut den.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Jag skrev hela boken på fem veckor. Jag fick lägga in mycket av mig själv och mycket fakta om Ryssland och Ukraina som jag har med mig, jag har alltid varit intresserad. Men jag brände nästan ut mig när jag skrev.

Resultatet är en mycket personlig och utlämnande bok. Cyril Hellman reste tillsammans med den norska författaren och sociologen Geir Angell Øygarden och deras olikheter – Geir framstår som något mer planerande än Cyril – kom att komplettera varandra under resan.

– Vi reste på vinst och förlust. Vi bestämde oss tre dagar innan, vi hade inga arbetsgivare, inga planerade intervjuer. Vi visste inte om vi skulle åka till Odessa eller Kiev. Men vi pushade varandra och resultatet blev två veckor lika innehållsrika som två år.

Med boken har han nått en ny läsekrets.

– Det enda positiva som kriget fört med sig för oss svenskar är en högre medvetandenivå, vi läser mer om kriget. Martin Kraghs bok (Det fallna imperiet, reds. anm.) går som tåget. Det är många som är intresserade av krig och historia. När jag skrev hade jag för en gångs skull användning av att jag läst statsvetenskap och historia.

Sedan boken kom ut har mycket hänt. Boken är nästan slutsåld och kommer i en andra upplaga där Cyril Hellman och förlaget skänker tio procent av vinsten till två stridande internationella frivilligbrigader i Ukraina. Viktigt för den som läst boken är kanske att få veta att den kvinna och hennes dotter som Cyril Hellman försökte hjälpa, nu tack vare bidrag från Cyril och flera av hans vänner, har kunnat lämna Ukraina och befinner sig i Ryssland. Även kvinnans mamma har fått hjälp att ta sig till Polen.

Cyril Hellman arbetar med en ny bok, den här gången en true crime-roman om ett olöst mord. Han byter ofta genre.

– Kommersiellt är det inte så bra att göra som jag gör. Men jag vill skriva nytt hela tiden, som musiker och regissörer. Poesin till exempel, som Allt går i bitar inläst av Ola Rapace blev den mest streamade diktsamlingen genom tiderna. Och det var kul att göra seriealbum. Böckerna från Syrien och Ukraina liknar varandra i det självupplevda och den genren är populär. Samtidigt vill jag skriva vanlig skönlitteratur.

Det kommer även en uppföljare till En resa genom krigets Ukraina. I sommar har Cyril Hellman rest till Georgien vars situation mycket liknar den Ukraina varit i med massdemonstrationer och utbrytarrepubliker. I höst väntar en ny resa till Ukraina. Och så ska boken skrivas.

– Förlaget vill nog att den ska komma ut vid jul. Jag kommer inte att skriva den så snabbt som den förra utan jag tänker mig att den kommer sent nästa vår.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.