Författaren Hans Peterson är död

Hans Peterson, en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare. Han dog den 16 augusti 2022. Pressbild.

En av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare, Hans Peterson, har dött. Han var kanske okänd till namnet men läst av alla generationer barn från debuten 1945 och fram till idag.

I decennier var han en av de mest utlånade författarna på landets bibliotek.
Han skrev inte bara skönlitterära böcker utan också läseböcker, tv-serier, adventskalendrar och faktaböcker.

Han porträtterades i våras i SVT:s kulturprogram Babel, du hittar det avsnittet här på SVT Play.

”Hans Peterson blev tidigt erkänd för att han, i en tid då Astrid Lindgren och Edith Unnerstad skrev om syskonskarors gemenskap, visade på barns utsatthet och ensamhet. Han ville locka till läsning genom att ge barn möjlighet att spegla sig i berättelser och därigenom utvecklas
som individer”, skriver Lena Maria Nordstrand (tidigare förlagschef Nypon förlag) och Lina Nordstrand (tidigare förlagschef Vilja förlag) i ett pressmeddelande där de fortsätter:

”Hans starka övertygelse var att genom läsning ge alla barn och unga ett språk, varför han också, utöver sin traditionella utgivning, var en av Sveriges första lättlästförfattare.”

Hans Peterson skrev omkring 250 böcker varav de flesta vänder sig till barn och unga, och är översatt till närmare 30 språk.

Hans Peterson fick genom åren åtskilliga stora litterära utmärkelser. Bland annat Nils Holgersson-plaketten, Tysklands stora barnbokspris och Astrid Lindgren-priset. Han är hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Hans Peterson valde att avsluta sitt liv strax före sin 100-årsdag. Han dog den 16 augusti 2022.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,