Juli-kalender – nej, WAPI var inte först med den idén

julikalender
Julikalender? Finns i sjön. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

WAPI skrev att de släpper ”världens kanske första juli-kalender”. Men de får genast mothugg av minst två författare som var före.

I gårdagens nyhetsbrev rapporterade vi om att ljudboksförlaget WAPI släpper ”världens kanske första juli-kalender!”. En sommarsvit för alla som älskar campingfeelgood. Varje måndag släpps en ny fristående ljudbok på Storytel, Bookbeat och Nextory av olika författare.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Men det dröjde inte länge innan ”upprörda” författare hörde av sig. Med kvällstidningsretorik är det sommarens första stora litteraturbråk.

Författaren Ann-Charlotte Persson påpekar att Lind & Co gav ut en julikalender redan förra året. Det var hennes Sommar i Fågelkärr som gavs ut i ett avsnitt per dag. I år går den som julikalender i Danmark dessutom. Sommar i Fågelkärr (som kom som pappersbok i maj i år) är uppföljaren till julkalendern Jul i Fågelkärr.

Men inte heller Lind & Co var först.

Daniel Åberg vidarebefordrar ett pressmeddelande från sommaren 2019, där vi kunde läsa om ”Julikalendern – Nära gränsen” och att sommar är lika med högsäsong för lyssnandet. Vi läser:
”I sommar presenterar Storytel den allra första Julikalendern – en nervkittlande följetong i 31 delar att avnjuta dagligen under hela juli månad. Storytel Original-författaren Daniel Åberg, mannen bakom succéen Virus, har skrivit Nära gränsen, en gastkramande spänningsroman som utspelar sig i Pajala nära gränsen till Finland.”

Dessutom nämnde faktiskt Boktugg om den där julikalendern redan då i juni 2019.

– Jag pitchade ursprungligen idén till Nära gränsen som en julkalender åt Storytel, den skulle då utspela sig dygnet före julafton. Men när de återkom sa de att ”ja, vi vill att du skriver den, men inte som julkalender utan som vår första julikalender”, säger Daniel och tillägger:

– Då blev det väldigt bråda dagar, eftersom tiden jag fick till att skriva blev ett halvår kortare och berättelsen plötsligt skulle utspela sig mitt i sommaren i stället … Jag har hört att det ursprungligen var tänkt att ges ut en julikalender 2020 också, men av någon anledning blev det inte av, och sedan rann nog det kalenderkonceptet ut i sanden. Så Wapi var inte etta, men åtminstone god tvåa, säger Daniel.

Eller trea efter Lind & Co. Så var det med det.

Så jag gör det jag borde gjort innan jag skrev notisen i nyhetsbrevet. Googlar lite. Och då finner jag en annan bok, på danska, med titeln Onkel Jørgens julikalender av Thomas Winding. Slut på förlaget. 31 sidor lång. Den är utgiven 1999. Det framgår dock inte riktigt om det var en berättelse eller mer av en klassisk en-lucka-om-dagen.

Återstår att se om allt detta leder till att vi nästa sommar får ett lika rikt utbud av julikalendrar som vi sett med julkalendrar? I så fall är det nu du ska skriva manus till sommaren 2023.

Efterlysning: Har du ännu tidigare exempel på julikalender?

Fotnot: Daniel Åbergs Nära gränsen har sedan blivit en vanlig Storytel Original-serie i hittills tre böcker.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,