Kulturrådets pris Årets bokväckare 2022 tilldelas Fredrika skola i Åsele kommun för skolans aktiviteter inom projektet Väck boken.
I motiveringen skriver juryn att priset går till Fredrika skola: ”Som visat hur mycket en liten byskola med stort hjärta kan åstadkomma. Fredrika skola har gjort läsning till ett samtalsämne i bygden, och fått både förskolan, föräldrarna och resten av byn med på sitt glädjefyllda bokväckartåg.”
– Vi gick in i projektet med målsättningen att öka läslusten både hos våra elever samt hos alla andra människor runt om i bygden. Det sistnämnda för att vi vill förse våra elever med fler läsande förebilder, berättar Katarina Henriksson, lärare på Fredrika skola i Åsele kommun i Västerbotten.
Några exempel på aktiviteter i Fredrikas skolas Väck boken-projekt:
- Ett konto skapades på Instagram (vackboken_Fredrika) där man dokumenterar allt man gör och som även fått följare utanför kommunen.
- I den lokala lanthandeln, som även inrymmer en pizzeria, ställdes en hylla med böcker som kunderna fick läsa i medan de väntade på maten eller drack kaffe. För att få med byn på bokväckartågen gjordes affischer som sattes upp.
- Eleverna (som är mellan 6 och 9 år gamla) har haft som läsutmaning att läsa alla svenskspråkiga barnböcker på deras läsnivå i Barn- och ungdomsbokskatalogen 21–22.
- Under projektperioden har Fredrika skola provat bokgympa som morgongymnastik, men även utvecklat och utforskat sätt och metoder att väcka böcker.
- Eleverna fick även låna hem böcker som de trodde att deras föräldrar skulle tycka om att läsa, för att uppmuntra vuxna att vara läsande förebilder.
I juryn finns representanter från Kulturrådets enhet för litteratur och bibliotek samt från kommunikationsenheten. Den som utses till Årets bokväckare har deltagit i Väck boken, Kulturrådets läsfrämjande utmaning för lärare, bibliotekarier, barn och ungdomar.