Bokmässan satsar på nattliv

Frida Edman, mässansvarig och Oskar Ekström, programchef för Bokmässan i Göteborg vid invigningen 2019. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvällsevenemang med barhäng och “Röster från Ukraina” är ett par av nyheterna på årets bokmässa i Göteborg som återigen arrangeras i mässhallarna efter två år på distans.

Intresset och entusiasmen inför att komma tillbaka ut på mässgolvet har varit påtagligt bland utställare och besökare. Rekordmånga förslag har kommit in till programmet, berättar Oskar Ekström, innehållsansvarig för Bokmässan.

På grund av restriktionerna med anledning av covid-19 har Bokmässan tvingats arrangera evenemanget digitalt de senaste två åren. Ur situationen föddes och integrerades Bokmässan Play där seminarier och scenprogram direktsänds.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Bokmässan utgår från det fysiska mötet men Bokmässan Play ser vi som ett verktyg att nå ut till en bredare och större målgrupp. Plötsligt når vi alla i Sverige som är intresserade av litteratur och läsning – men även internationellt, säger Frida Edman, mässansvarig.

Barhäng och kulturupplevelser

Årets stora nyhet är premiären av Bokmässan by Night som tar vid efter att mässhallarna stängt för dagen. Konceptet är en kombination av barhäng och kulturupplevelser spridda över fyra barer och fem scener.

– Vi har aldrig gjort något liknande under Bokmässan. Det är mörkt och murrigt, det är klubbprogram, musiktema, barer och öppna scener, säger Frida Edman.

Musikjournalisten Fredrik Strage har bland annat en scen där han kommer att intervjua artister som Annika Norlin, Little Jinder och Jonas Lundqvist.

– Det här ser vi verkligen fram emot. Det symboliserar att den stora bokfesten är tillbaka, säger hon.

Extrainsatt tema

I mars meddelade Bokmässans arrangörer att de med anledning av kriget i Ukraina har satt in ett extra tema, utöver Sydafrika, klimatkrisen och deckare som redan var satta.

– Just “Röster från Ukraina” handlar väldigt konkret om att vi ger röst åt ukrainska författare, säger Oskar Ekström.

Bokmässan har sex seminarier inom ramen för temat där flera ukrainska författare och ukrainska Penn deltar. Författarna får då prata om sina böcker men också kommentera situationen för journalister och författare i kriget, berättar Oskar Ekström.

Årets temaland Sydafrika skulle ha varit ett genomgående ämne under bokmässan redan 2020 men flyttades fram på grund av pandemin. Landets litteratur och aktuella samhällsfrågor ska speglas i seminarier, samtal, på mässgolvet och i poetiska framträdanden.

Den populära deckarfestivalen som arrangerats på bokmässan sedan 2018 blir också ett eget tema tillsammans med årets huvudtema – klimatkrisen.

– Plötsligt börjar man jobba mot ett verkligt evenemang. En stor återkomst, konstaterar Frida Edman.

Bokmässan i Göteborg pågår mellan 22 och 25 september 2022.

Text: Amanda Alvarsson/TT

Fakta: Om Bokmässan

Bokmässan startade 1985 i Göteborg.

Då hade mässan 5 000 besökare och har sedan dess vuxit till omkring 80 000 besökare varje år.

Såväl branschbesökare som allmänheten intar mässgolvet under fyra dagar i september.

Drygt 40 procent av besökarna är förläggare, författare och branschfolk. De största grupperna är lärare och bibliotekarier.

Källa: Bokmässan.

Fakta: Fem tips ur programmet

1. “Krig och revolution på nära håll”

Medverkar: Historikerna Antony Beevor och Peter Englund.

Programledare: Karin Pettersson, Aftonbladets kulturchef.

Vilka bilder framträder av ett krig när vi får komma nära dem som upplevde det?

2. “Livsstilskonservatism för män”

Medverkar: Anna Björklund, aktuell med boken “Kvinnomanualen”. Journalisten Erik Galli, författaren och kritikern Jens Liljestrand samt Gunnar Ardelius, också författare.

Programledare: Andrev Walden, journalist.

Vad är den attraktiva mansrollen idag och finns det några livsstilskonservativa Della Q-män?

3. “Millennium”

Medverkar: Författarna David Lagercrantz och Karin Smirnoff.

Programledare: Jessika Gedin, journalist.

Nu står Karin Smirnoff på tur att skildra Millenniumvärlden. Hur tar man sig an en av litteraturens mest inflytelserika figurer?

4. “Poesi: motstånd och försvar”

Medverkar: Poeten Koleka Putuma samt serietecknaren och poeten Nathan Trantraal.

Programledare: Jenny Tunedal, poet och litteraturkritiker.

Ett samtal om att försvara rätten att uttrycka sin verklighet, sitt hopp och sina drömmar.

5. “Tro, vetenskap och hållbara beslut”

Medverkar: Peter Turkson, Vatikanens främsta talesperson i klimatfrågor. Klimataktivisten Greta Thunberg, ärkebiskop Antje Jackelén och Johan Rockström, professor och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning.

Programledare: Henrik Grape, rådgivare i klimatfrågor för Kyrkornas världsråd.

Hur ska samarbetet se ut och vilken roll ska vetenskap och tro spela för att nå globala överenskommelser om en äkta hållbar framtid?

Källa: Bokmässan.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.