Piratenpriset 2022 till Kalle Lind: ”Första tanken var att juryn var sinnessjuk”

Kalle Lind Piratenpriset 2022
Kalle Lind presenteras som årets Piratenpristagare vid ett tillkännagivande vid Pumphuset i skånska Vollsjö. Foto: Johan Nilsson/TT,

Hans bokhylla är fylld av tidigare vinnare.Nu sällar Kalle Lind sig själv till skaran av Piratenpristagare – ett pris han rankar högre än Nobelpriset i litteratur.
– Min första tanke var ju att juryn såklart var fullständigt sinnessjuk, säger Kalle Lind.

Strax efter 12 klev Kalle Lind ut från det gamla pumphuset i skånska Vollsjö, Fritiof Nilsson Piratens födelseort.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Radioprataren, författaren och förläggaren är årets mottagare av Piratenpriset. Redan för några månader sedan fick han beskedet.

– Min första tanke var ju att juryn såklart var fullständigt sinnessjuk. Hur har de tänkt nu, tänkte jag. Men när man till slut hade övertalat mig om att det här var sanningen kände jag såklart en stolthet och lite genans, säger Kalle Lind.

”Jag är ju bara jag”

TT: Varför genans?
– Men herregud, jag är ju bara jag. Jag är väl inte Klas Östergren, Kristina Lugn eller Allan Edwall, men tydligen ansåg någon det. Det får stå för dem.

Efter två år av pandemi – där tillkännagivandet har fått ske på andra sätt – var allt som vanligt i det lilla skånska samhället. Precis som för många andra pristagare var det lite kyligt inne i pumphuset innan Kalle Lind mötte publikskaran ute i solskenet.

– Piraten ser på människan som den tragiska och komiska varelse hon är, sade Kalle Lind i sitt tacktal och citerade två vanliga repliker från Malmö som han känner igen hos Fritiof Nilsson Piraten: ”det är vad det är”, och ”vad ska man göra”.

Nu väntar nedförsbacke

Piratenpriset är dock inte vilket pris som helst för Kalle Lind. Det är det finaste priset som finns, anser han. Finare än Nobelpriset och allt är från och med nu nedförsbacke, menar Lind.

– Det har med sammanhanget att göra. Piraten har betytt mer för mig än vad Alfred Nobel har. Jag har läst ”Bombi Bitt och jag” fler gånger än vad jag har använt en dynamitgubbe.

Lind framhåller den fina skara av kulturutövare som sedan 1989 fått ta emot Piratenpriset. Inte minst författaren, underhållaren och regissören Hans Alfredson (1931–2017), som fick priset 1990. För några år sedan skrev Kalle Lind den första renodlade biografin om Alfredson.

– Det finns absolut människor jag högaktar som fått Nobelpriset också, men när det gäller Piratenpriset är det våra stora berättare och människor som har haft en oerhört stor betydelse för mig. Det är ju i princip min bokhylla som har fått det här priset.

Enligt motiveringen får Kalle Lind priset och den 150 000 kronor stora prissumman för ett ”osedvanligt kärleksfullt, humoristiskt och initierat kulturellt diversearbete”.

Något beskt till maten?

TT: Vad har du för relation till Fritiof Nilsson Piraten?
– Mycket god relation. Jag kan inte erinra mig att det har funnits en tid där jag inte visste vem Fritiof Nilsson Piraten var. Han refererades till i samtal hemmavid. Alla hans böcker stod i både mors och mormors bokhylla. Då och då förhörde mina morbröder mig: Vad hette patron si eller patron så?

TT: Hur firar du?
– Nu ska vi äta lunch. Jag hoppas att det blir á la Piraten, så jag hoppas att det blir något beskt till maten.

Text: Daniel Kihlström/TT

Fakta: Tidigare vinnare

De tio tidigare årens Piratenpristagare:

2021: Karin Brunk Holmqvist

2020: Lina Wolff

2019: Fredrik Backman

2018: Johan Glans

2017: Nisse Hellberg

2016: Viveca Lärn

2015: Lasse Åberg

2014: Gösta Ekman

2013: Claes Eriksson

2012: Leif GW Persson

Källa: Fritiof Nilsson Piratensällskapet

Fakta: Kalle Lind

Kalle Lind är född den 15 juli 1975. Han är uppvuxen i Eslöv, men bor sedan många år i Malmö.

Han är verksam som bland annat författare, radiopratare, och krönikör.

Lind har skrivit 17 böcker. 2019 kom hans biografi Hasse Alfredson. En sån där farbror som ritar och berättar ut.

Förra året kom boken Hasseåtage: Humorparet som roade och retade Sverige ut som en form av uppföljare.

Fakta: Piratenpriset

Fritiof Nilsson Piraten (1895–1972) var advokat och författare. Han debuterade med ”Bombi Bitt och jag” 1932.

Piratenpriset har delats ut sedan 1989 till kulturpersonligheter som har verkat i Fritiof Nilsson Piratens anda. Bland pristagarna finns Lars Molin, Viveca Lärn, Kristina Lugn och Gösta Ekman.

Det delas ut årligen och består i år av 150 000 kronor. Priset tillkännages vid pumphuset i Vollsjö, som var Piratens födelseort.

Själva priset delas ut på Piratendagen i Kivik den 11 juli.

Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet bildades 1982. Sällskapet arbetar för att främja intresse och forskning kring författaren.

Källa: Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,