Fortsatt svårt för tryckerier och förlag

Rullar med färdigtryckta tidningsbilagor på ett tryckeri i Södertälje. Många tryckerier hanterar nu en ovanligt stor efterfrågan och brist på papper. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Den tryckerikris som briserade efter förra sommaren är fortfarande inte löst. Tvärtom kan den förvärras – med stigande priser och långa leveranstider. “Man kanske måste tänka att det inte går lika snabbt att få fram en bok i dag”, säger Eva Hansén på Bonnierförlagen.

Brist på både tryckkapacitet och papper, så har situationen sett ut för många av Europas tryckerier sedan efter förra sommaren. Krisen har drabbat hela bokbranschen men i höstas väntade sig många förlag att situationen skulle ha förbättrats till våren, eftersom det under januari till mars brukar vara lågsäsong för tryckerierna.

– Men många förlag fick skjuta fram sina böcker så lågsäsongen dök aldrig upp, säger Eva Hansén, produktionschef på Bonnierförlagen.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Inledningsvis var det coronapandemin som fick leveranssystemen att braka samman. Pappersbristen förvärrades också av pappersstrejken i Finland, som nu visserligen är löst. Men de höga elpriserna gör det dyrare än vanligt att tillverka papper. Alf Linder på tryckeriet Scandbook i Falun tror att vissa pappersbruk medvetet har pausat produktionen i perioder, på grund av priserna – och tryckerierna drabbas.

– Vi har extremt långa leveranstider. Nu måste vi beställa omslagskartonger för mjukband och pocket och det är leverans i slutet av augusti, och vi vet inte ens vad vi ska göra då – hur mycket behöver vi, och vilka format?

Hårt tryck i höst

Å ena sidan gläds Alf Linder åt att tryckeriet har fullt upp, men han oroar sig samtidigt för råvarubristen och kanske allra mest för de höjda priserna. Leverantörerna kan inte säga exakt vad materialet kommer att kosta om ett par månader, bara att det kommer att bli dyrare.

– Det är prishöjningar på lim, färg – allt går upp och det är stora prishöjningar. Jag har aldrig sett på maken och jag har hållit på med det här i 40 år.

Hittills har Scandbook trots allt lyckats leverera böcker. Tryckeriet har fått tänka kreativt och använda annorlunda lösningar och material, enligt Alf Linder. Men han oroar sig för hösten, då det är högsäsong för böcker och ett hårt produktionstryck.

– Det är bokmässan då och försäljningen den perioden är viktig.

Eva Hansén tror att hela branschen kommer att behöva arbeta annorlunda framöver. Bonnier Books försöker också att analysera och hitta lösningar på krisen.

– Vi har en grupp som bara jobbar med att titta på pappersutvecklingen, så vi följer frågan noggrant. Jag var ganska säker på att det skulle bli bra i januari men så började en rekordlång strejk på årets första dag. Nu vågar jag inte säga vad som kommer att hända de närmaste månaderna, säger hon.

Klart är dock att energikostnaderna har gått ned sedan i vintras, och Eva Hansén tycker det är positivt att pappersstrejken i Finland nu är över.

Inte lika snabbt

Tryckerierna i norra Skandinavien har visserligen en bättre situation än tryckerier i övriga Europa, eftersom det finns många pappersbruk i närheten, enligt Alf Linder. Men medan leveransproblemen på grund av coronapandemin har förbättrats innebär kriget i Ukraina nya utmaningar. Vissa kemikalier tillverkas till exempel bara i Ryssland, och många ukrainare körde lastbilar med material i norra Europa.

Trots det är Alf Linder hoppfull – mycket kan lösas med planering i förväg och tryckeriet får in beställningar för leverans i december redan nu, vilket är ett förändrat beteende hos kunderna.

– Det är mer bekymmersamt med prishöjningarna än tillgången på papper nu, eftersom vi har börjat anpassa oss till de långa leveranstiderna, säger han.

Eva Hansén tror också att branschen kommer att jobba på ett helt annat sätt framöver. Hon spår att bokläsarna inte kommer att märka av krisen så mycket, men samtidigt måste också de vara beredda på förändringar, funderar hon.

– Man är van vid att om man beställer något på nätet får man det dagen efter, och riktigt så kommer vi nog inte att kunna jobba med alla titlar under en tid. Man kanske måste tänka att det inte går lika snabbt att få fram en bok i dag som det gjorde för ett år sedan.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Orsaker till krisen

Under coronapandemin flyttades mycket av förlagens omfattande tryckeriverksamhet i Asien till Europa på grund av problem med leveranser, och då överbelastades de europeiska systemen.

Ökad konkurrens om materialen. När världen ställer om från plast till kartongförpackningar konkurrerar tryckerierna också med förpackningsindustrin – som kan vara mer lönsam.

Pappersbruken läggs ner samtidigt som efterfrågan på returpapper växer, men den tillverkningen kräver färsk fiber som nu är en bristvara och alltså skjuter priserna på returpapper i höjden.

I grunden är maskinbristen dock större än råvarubristen i pappersbruken. Maskinerna är inte anpassade för boktryckning och under coronakrisen har det också varit svårare att köpa reservdelar till maskinerna.

Gör man hårdbundna böcker är det gråpapp i pärmarna, och då kan råvarubrist uppstå eftersom det inte görs sådant material i Skandinavien.

När tryckerier och pappersbruk slimmar produktionen och inte håller några lager blir systemet mer sårbart.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.