Simusdotter ger ut böcker för unga och vuxna inom nischen fantastik och HBTQIA+. Grundaren Emma N. Simu berättar om tankarna bakom förlaget.
Emma N. Simu har alltid närt författardrömmar, men att hon även skulle bli förläggare kom mer som en överraskning. När hennes debutroman refuserades ansåg hon att ingen annan skulle få ta drömmen om att bli utgiven ifrån henne.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Därför bestämde jag mig för att starta ett eget förlag, med min egen nisch, för att ge ut mina egna böcker. I bakhuvudet fanns alltid drömmen om att driva ett traditionellt förlag, och på den vägen utvecklades idén om Simusdotter Förlag, säger Emma.
Hon skriver själv med HBTQIA+-representerade karaktärer, och en anledning till att hon startade Simusdotter var att hon upplevde fantastiken som något syrefattig just när det kom till HBTQIA+.
Simusdotter Förlag strävar enligt Emma efter att vara ett förlag där alla känner sig välkomna, oavsett könsidentitet och sexuell läggning.
– Tillsammans skriver vi och ger ut fantastik med HBTQIA+-representation, då vi anser att HBTQIA+-karaktärer i stort måste få ta mer plats på ett normskapande sätt, säger hon.
Fantastik med HBTQIA+ är en hyfsat smal nisch, hur tänker ni kring det? Ska båda aspekter alltid finnas i era titlar?
– Visst är det en smal nisch, men en nisch som verkligen behövs! HBTQIA+ är en minoritetsgrupp som också har rätt till representation inom all media, även inom litteraturen och fantastiken. På Simusdotter Förlag måste ett manus checka i båda boxarna, det måste vara ett fantastikmanus med HBTQIA+-representation för att vi ska vara intresserade av det, säger Emma.
Ökat intresse för svensk fantastik
Svensk fantastik har fått ett uppsving de senaste åren med flera nya uppstickarförlag, och möjligen kan man även se ett försiktigt ökat intresse hos de större förlagen. Emma N. Simu håller med.
– Vi upplever att intresset för svensk fantastik har vuxit betydligt under de senaste åren, vilket är fantastiskt roligt. Svenska fantastikförfattare har ökat i antal och verkligen pushat för den svenska fantastiken.
Simusdotter gav ut sin första bok i januari 2020, Emmas egen bok Slukad av lågorna. Hittills har förlaget gett ut tio titlar, varav nio romaner och en novellsamling. Senast kom Projekt Teara av Juna Henriksson.
– När 2022 går mot sitt slut har vi, om allt går som det ska, under året gett ut fyra romaner, en kortroman, två noveller samt en ljudbok av en tidigare utgiven roman, säger Emma och berättar att förlaget har planer på att utöka ljudboksutgivningen framöver.
Det är främst genom sociala medier som förlaget marknadsför sig och hittar nya författare och manus.
– En del hör av sig och vill pitcha sina manusidéer redan innan något är skrivet, vilket känns väldigt roligt, för då väljer de ju praktiskt taget att skriva manuset direkt till förlaget, säger Emma.
Än så länge driver hon förlaget själv tillsammans med Katarina Deering Wallander, även hon författare, som båda fungerar som en kombination av förläggare, redaktörer, sättare och så vidare. Utöver det finns en grafisk formgivare (Anton Holgersson) och några personer som jobbar som lektör och redaktör på frilansbasis när behovet finns.
– Vi hoppas på att kunna utöka vårt team allt eftersom förlaget växer, men än så länge är vi ett litet förlag med stora drömmar!
HBTQIA+ och fantastik
HBTQIA+ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter, intersexpersoner, asexuella och andra identiteter och läggningar.
Fantastik är ett samlingsnamn för fantasy, science fiction, skräck och närliggande genrer.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.